Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Birka

2008.02.27. 22:09 :: ekkerjoz

Túrkevén a Ványaiba jártam, kollégista voltam. Hétvégén, ha nem akartam hazamenni, mindig találtam melót, bontottam a vasúti sínt, talpfákat szedtünk fel, ha más nem volt, beálltam kőműves mellé, tízforintos órabérért, jó pénz volt, kellett is.
Télen az AFIT-ba jártam át, szombatonként suli után, segítettem a birkafőzésnél. A szakszervezet vett pár birkát, a dolgozók felíratták, hány kiló pörköltet kérnek, délután négyre, mikor dudáltak, kész volt minden. Kimérték, ételhordóban, fazékban vitték haza, vasárnap nem kellett az ebéddel foglalkozni.
Nem volt nehéz meló, vigyázni a tűzre, néha kiemeltük az üstöt, ketten kellett, mert súlya volt ám, megriszáltuk Árvai Pista bátyámmal, kavarni nem volt szabad, mert tört volna a hús. Van itt egy recept, ahogy tavaly írtam Szindbádéknak, a kevi fesztivál után:

---Hát, “megint összefújta a szél a szemetet”, ahogy errefelé mondják, mikor a bizalmas jó ismerősök, mi több barátok összezuhannak, hogy kétnapos hepening keretében újrafőzzék és egyék évszázados alapvető étkünket, a birkapörköltöt. Történészek szerint a török hódoltság alól is sikeresen kimenekített minket az akkoriban elterjedő paprika biológiai fegyverként való használata, mert az oszmán seregek a birkát olyan csípős fűszerezéssel nem tudták megenni, amit a juhászok műveltek. Aligha lehet véletlen, hogy az étel legrégebben fellelt receptje alig tér el a ma gyakorolt feldolgozástól:

Végy egy egész birkát, lehetőleg 45-50 kg élősúlyú jerkét. A lenyúzott jószág vérét, veséjét, máját, lépét, szívét, tüdejét tedd félre, a többi belsőséget vesd oda az ebeknek. A birka fejét és lábait perzseld meg oly módon, mint a malacét, tisztítsd meg, válaszd le a testről. A kizsigerelt állatot darabold fel két-három ujjnyi kockákra, ne törd a csontot szilánkosra. A fejet vágjad ketté, távolítsd el a szemeket (túlínyencek nem teszik), tégy a fejbe egy szép cső erőspaprikát, spárgával kössed össze. A bogrács aljába tegyél valamennyi zsírt, nem kell sok, a birka sok faggyút ereszt. Tedd rá a perzselt lábakat keresztben, arra a fejet, reá kerül a csontos hús, erre jön a négybe vágott hagyma, pár gerezd fokhagyma, legfölülre kerül a színhús. Melegítsed óvatosan, nem jó, ha az elején odakozmál, a birkát nem szabad hajszolni, nagy tűzön főzni. Ha átmelegszik a hús, szép levet enged, ilyenkor lehet sózni, borsozni, az őrölt paprikát beleszórni. Keverni nem szabad, csak riszálni a bográcsot. Mikor még rágós a hús, de már ízes az étel, helyezd rá a kockára vágott szívet, tüdőt, májat, de a lépet ne szedd szét, egyben kell főzni. Más hozzávaló nem kell, legfeljebb Pirosarany (az is csak a színe miatt, őseink ezt nem ismerték, de sokkal jobb volt a paprikájuk). A legvégén leheletnyit oda lehet égetni, jobb íze lesz. A fej és a lép a szakácsé, vagy azé, akit nagyon szeret.

Egy 50 kg súlyú birkából 25 kg hasznos hús nyerhető, ehhez kell 2-3 kg zsír, 30-40 dkg só, 25 dkg őrölt paprika, három cső erőspaprika, 5 dkg törött bors, 5-6-7 kg hagyma, egy-két fej fokhagyma, egy tubus XL Pirosarany---

Ez a hivatalos recept, de a birkafőzés nem csak ebből áll, de nem ám. Mielőtt kezdenénk az ügyet, a birkát meg kell ölni. Ez nem egyszerű, mert egy érett jószág elég nagy, erős, fogni kell, de nagyon. Mégsem fizikailag bajos a dolog, inkább azért, mert a birka néz, figyel, és pontosan tudja, hogy neki annyi, próbál menekülni, de nem tud, látja a kést, aztán csak egyre fogy az ereje, de még egyre csak néz, míg meg nem törik a tekintete, akkor vége. De álmodban azért még sokszor megizzadsz, ha ez eszedbe jut.

Ezt a lelkizést leszámítva a kedvencz eledelem a birka, bárány korától vén koráig, nemcsak pörköltnek, hanem akárhogy, főleg toszkán módon, sok zöldséggel, kevés paradicsommal, mint ahogy az ossobucco, vagy a piccata borjú is készül.

Nagyon megtanultam szeretni, aztán lassanként főzni is. Voltak mestereim, bizony, a Piroska familia szinte csak birkával foglalkozott, egyik példaképem, Zoltán (alias Táti) a diszkó királya próbált tanítani birkát nyírni. Az öreg Piroska Béla brigádot szervezett baranyába, heves megyébe, jártunk birkát nyírni, körmözni, hodályt takarítani. Kiírattam magam Lovassy doktorral, egy hét alatt két-három ezer forintot is tudtunk keresni. Mondjuk nyírásban nagyon le voltam maradva, Táti balkézzel kétszer annyit nyírt, mint én, de trágyapucolásban elég jó voltam.

32 komment

Címkék: szakács birka pörkölt balkán óballa túrkeve

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr53357388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolomba (törölt) 2008.02.28. 03:13:14

buszke, buta eloleny az ember es meg hirdeti is egy masik eloleny meggyilkolasat

Sáfrány 2008.02.28. 03:24:51

Nagyon kellemes olvasmány volt, köszönöm! Sajnálom hogy Magyarországon kevés helyen lehet birka vagy bárányhúshoz jutni, nagyon rá lehet szokni az ízére pedig. Magam valahogy a kecskesajton keresztül a juhsajttól juttottam el a birkaalkatrészek megkedveléséig. Azért kezdpk lehetpleg nagyon alaposan zsírtalanítsák, faggyújának jellegzetes íze sokaknak furcsa.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.02.28. 07:19:53

hmmm, ezer eve nem ettem jo birkeperkeltet.
kosz az emlekek felidezeseert.

birka 2008.02.28. 07:26:51

Kedves blogíró,

remélem egyszer belőled vagy a csordád más tagjából is készít majd valaki ilyen finom pörköltet, lefotóz - büszkén recepetet ajánl a rágós húsodhoz és kirak egy blogba.

aláírás:
egy buta, levágnivaló birka és családja

sóskatáska 2008.02.28. 07:29:12

bolomba
a sárgarépa is visit ha kihúzzák a földből

Héttörpe (törölt) 2008.02.28. 08:24:54

A birkapöri minden pörköltök királya. A jószágnak meg el kell pusztulnia így is, úgy is. Azt le sem írtad, hogy kosnál a szúrás után azonnal le kell vágni a nemi szervét, még mielőtt elpusztulna. Csakhogy teljes legyen a kép az álszent ájuldozók előtt.

Potenciális Disznó 2008.02.28. 08:52:10

sóskatáska 2008.02.28. 07:29:12

nem, nem a sárgarépa, a mandragóra. Láttam a herripotter c. tudományos ismeretterjesztő sorozatban.

hphp 2008.02.28. 08:59:03

nagykunsági gyerek lévén csak azt mondhatom, hogy a jó birkapörkölt mindent visz.

Berkaperkeltfan 2008.02.28. 09:00:27

Kedves bolomba, birka!
Nem értem miért vagytok felháborodva, a cikkíró tisztelettel beszélt a birka levágásáról, hisz ez is a pörköltkészítés része. Jómagam csak felhasználói szinten művelem a birkapörköltet (annak is a karcagi vonalát) és örülök neki, hogy vannak még lelkes emberek, akik továbbviszik ezt a hagyományt.

MP 2008.02.28. 09:12:42

Szerény véleményem szerint nem az ölés ténye a lényeg, hanem az állat addigi élete s az ölés módja. A tojást is leginkább egész életükben ketrecbe zárt tyúkok tojják mégse sírtok érte.
Vagy hány vidéki háznál van akkora disznóól, hogy az állat még felállni is alig tud?

vega 2008.02.28. 09:16:47

kurvaanyad szadistafasz gyulollek

tchigany 2008.02.28. 09:21:49

Tisztelt vegetariánusok! Ahogy fentebb már írták, a birkapörkölthöz hozzátartozik az előkészület is, ami ugye azzal jár, hogy egy jószágnak meg kell halnia! Nomár most: egy birkapörkölttel egybekötött baráti találkozás nem éppen lelkigyakorlat! Azt is tudni illene, hogy ezek az emberek (köztük magam is) nem kegyetlenkedésből és kínzásból ölik meg az állatot! Ráadásul tisztelik és szeretik is, mert kötődnek hozzájuk. Aki meg nem szereti a birka perkeltet az nem eszi meg!
Egyébként gratula a szerzőnek, a leírás és a kép láttán szinte éreztem a semmihez nem hasonlító jó ízt!
Magam is szoktam effajta tevékenységet űzni (főleg barátaimmal és nem csak birkát), de én a szabolcsi vonalát viszem.
Üdv mindenkinek!

Scypio 2008.02.28. 09:32:17

Gulyakiverés megvan valakinek? Nálunk akkor főztek mindíg birkát, nagy tételben (több száz embernek) kint a mezőn, tavasszal. Tsz-világ legszebb évei ezek a 80-as években.

Olaszországban voltam nemrég, egy étterembe tévedtünk és birkát kértem. Azon viccelődtünk, hogy lehet ez is onnan származik, ahonnan én :) [a környéken nagyon sok birka van, de magyarországon gyakorlatilag nem esznek birkát az emberek.]

Köszönöm a receptet, egyszer ki fogom próbálni! Az állatvédők meg egyenek szóját, és olvassanak arról szóló blogokat :)

xcoder 2008.02.28. 09:32:52

A kedves vegák elfelejtik hogy a földön az élőlények nagy része abból él hogy más élőlényeket eszik. Ez alól egyedül a növények képeznek kivételt. És bizony a szabad természetben a növényevők nagy része kajaként végzi, méghozzá többnyire az itt leírtaknál sokkal-sokkal kellemetlenebb körülmények közt. Az oroszlánok, farkasok, hiénakutyák gyakran élve eszik az áldozataikat - minél nagyobb az áldozat a ragadozóhoz képest általában annál kínosabb halála lesz.
Esetleg megoldásként javaslom a vegáknak az atomháborút ami minden élőlényt elpusztít a földön, utána már nem lesz több gyilkolás...

ekkerjoz 2008.02.28. 09:33:45

Kedves Vega,

nem sűrűn moderálok, de tudja, anyu szegény 5 éve ágyhoz van kötve, már a távkapcsolót sem tudja megemelni, viszont fejben megfejti az összes keresztrejtvényeket, és nagyot nevet, ha az unokái felhívják telefonon, szereti a zserbót, meg a National Geographic adását, nem bánnám, ha át tudná a véleményét fogalmazni, ugye megteszi?

Előre is köszönöm, megtisztel.

Ekker József

amos 2008.02.28. 09:42:28

Amit a Birka,meg Bolomba írt,hagyd figyelmen kívűl!A Vega nevű műveletlen seggfej meg kiállított magáról egy bizonyítványt.Szívesen talákoznék vele!
A blogban leírtak elvittek egy birkafőzéshez,a vágástól a főzéssel bezárólag.Nagyon tetszett!Gratulálok!
Édesnyádnak jó egészséget kívánok!
Írj még sok ilyet!

2008.02.28. 09:51:22

Ráadásul az egyik kommentelő sima imposztor, a regisztrált nickkel én rendelkezem :)
Részemről nem kedvelem a birkahúst, egyszerűen nem ízlik, de attől függetlenül értem az elkötelezettséget, szárnyast, disznót magam is vágtam már.
Nem kéne kurvaanyázással degradálni a hagyományos magyar vidéki létet, ha valaki nem eszik húst, akkor ne egyen. Míg a világ a világ, az ember hús-, és növényevő marad és egy birka (disznó, stb) elválasztása és levágása még mindig sokkal tiszteletreméltóbb dolog, mint a nagyüzemi hústermelés.

Toportyánféreg 2008.02.28. 09:52:24

A sok szobaallatvedo azt hiszi, hogyha a TESCOban veszi meg a hust es nem sajat maga vagja az allatot, akkor az humanus es elfogadhato. Amit nem latsz az nincs is, ugye? Ajanlanam, hogy latogass meg egy vagohidat, es nezd meg milyen embersegesen bannak a levagando termekkel.
A birka meg jo. Es ez a blog is.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.02.28. 10:24:35

fúú városi gyerekként ámulattal olvastam ezt a cikket. nagyon tetszett. én még sosem vettem részt ilyen eseményen, de mindíg ámulok-bámulok ha ilyen hagyományos magyar főzős dolog van. ősszel voltam disznóvágáson is hú hogy azis hogy tetszett :)

és mielőtt a vegák félreértenek nem az tetszik hogy kinyírják az állatokat. ugyanis ez nem arról szól.

oldali 2008.02.28. 21:57:56

Szerintem kár mentegetőzni, azért, mert valaki húst eszik. Az már inkább érdekes, hogy a témában miért mindig a vegák érzik, hogy támadni kell. Pl. még soha nem fordult meg a fejemben, hogy keresni kéne egy vega blogot és lehülyézni mindenkit (annak ellenére, hogy ez a véleményem).

Kíváncsi lennék, hogy ha egy vega kutyát vagy macskát tart, azt mivel eteti.

Üdv:
oldali

spajzcetli 2008.02.29. 00:05:46

"Magyarok! Le a gasztrorasszizmussal, szeressétek a bárányt és birkát!"
Cserna-Szabó Zoltán

...amennyiben március 9.-én ilyen kardinális és lét-értelmet felvető kérdésre is lehetne szavazni -Isten látja gyarló lelkem- elmennék szavazni- de csak erre az egy tételre!
... egyébként meg minek?!...
(...azon a bizonyos vasárnapon -a feleségemmel együtt- az unokánkra fogunk szavazni!... Hármasban megyünk túrázni a Mátrába!!!)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.02.29. 09:00:54

Jó ez a poszt. Mondjuk én is nagyon szeretem a bárányt, birkát egyaránt. Különböző módon elkészítve. Kár hogy a magyar lakosság jórésze ódzkodik tőle. Mondjuk édesvízi halainkkal is ez van. Az már egészségügyi szempontból is tragikus.
Mondjuk nekem ez a piros arany dolog disszonáns, illetve nem éppen autentikus. Nem lehet akkor már inkább ilyen őrölt paprikakrémet használni (mint az erőspista, csak háztáji kivitelben)?

bolomba (törölt) 2008.02.29. 18:24:12

felreertes ne essek, en szemely szerint az allatok megolese ellen agalok.

nem konkretan kerestem a blogot, hanem az index cimlapja vezetett ide. eppen ezert nem mentem el mellete szo nelkul. a kesobbiekben se fogok. most ismet a cimplap miatt irok, mert emlekeztem, hogy jartam mar itt.

ami Ekker József eletvitelet illeti, (a Paraszt II 'cikk' feligolvasasa alapjan) abszolut dicseretes. tetszik a 'tudományos-fantasztikus paraszt' kifejezes:)

es ha ebben az esetben kevesbbe rossz es nagyon rossz kozott kellene valasztani nyilvan a haztaji vagast mellet tennem le a voksom a nagyuzemivel szemben. meg jo hogy nem kell valasztanom.:) jo hetveget

dobozosgourmand · http://dobozosgourmand.blog.hu 2008.02.29. 18:57:30

Gasper, sajnos ma a csirke-sertés-marha triumvirátus uralkodik :( Na jó, néha belép a pulya is a képbe, de ennyi. Legutóbb Márton-napra nem kaptam libát a piacon, örülnöm kellett, hogy kacsacombhoz hozzájutottam. Birkáról, neadj'isten bárányról nem is álmodok.

A birkapörkölteken túl a legmaradandóbb élményem (valahol elkeserítő módon) Görögországból van. Halvány lila gőzöm nincs, a birka milyen részéből készült az ételem és szebben nem is tudom írni, minthogy kollagénes-kötőszövetes hússzeletek voltak, valami elképesztően omlós, épp csak alig fűszerezett formában tálalva, olyan jó ragadósan, mint a körömpörkölt. Én marha meg nem jegyeztem meg az étel nevét. Viszont egész biztos vagyok benne, hogy semmi olyasmi nem volt benne, amitől ne lehetne itthon is elkészíteni és imádná a nép.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.02.29. 19:20:27

dobozosgourmand,
igen, igen, a mediterráneumban igen jól értenek a birkához, bárányhoz. Nekem Toszkánából vannak nagyon jó emlékeim. De nagyon jók még a műfajban a törökök, meg a kaukázusi népek is: grúzok, örmények stb. Egyszer el is mennék arra egy gasztró-kalandtúrára.

Hintamester · http://www.hinta.hu 2008.02.29. 21:25:37

hahhhhhhh, ha egyszer a fejet vagy a lépet megkaphatnám Ekker Józsitól... büszke lennék, nagyon.

ekkerjoz 2008.02.29. 21:28:07

Van esélyed, ma alkudtam meg a júniusi birkára, már csak a virágzást kell jól időzíteni.

Ölel:EJ

abandi 2008.03.07. 11:52:48

T. ekkerjoz!
Az én orvosismerőseim pedig állítják, hogy a húst emésztjük meg a legkönyebben!
Tapapasztalatom szerint: a mákosbájgli, a spenót kanyar nélkül halad át rajtam...az erőspita, meg több napig emlékeztet...
No ennyit a jó étvágyathoz!!!
Ja és: Ne törödjél semmivel, egyél zsemlét kiflivel!!! Ezt üzenem a vegáknak...

chico 2008.03.16. 17:29:38

Na igen, az az igazzy jó csípős birkapörkölt bográcsból, hmmm. Összefutott a számban a nyál. Néha nyáron szokott Poroszlón bográcsos birkafőző verseny lenni, az kifejzetetten vicces és élvezetes volt. Bár mintha az utóbbi időben áttértek volna a bográcsgyulyásra, meg a kakasszépségverseny napján a kakaspörköltre... Mindenesetre kár.

Birkát meg tényleg alig lehet kapni: pesten esélytelen elcsípni (emlékszem tavaly a nagyanyám születésnapjára akartunk venni és hazavinni egy pár kilót, mert él-hal érte. Öt piac, tucatnyi bolt és bevásárlóközpont után feladtuk). Mondjuk végül anyu oldotta meg a dolgot: letárgyalta a helyi CBA-ban, hogy mikorra kell, és lett!!! Egyébként vicc, hogy a maradék amit nem mi vettünk meg tíz perc alatt elfogyott, és éppcsak hogy össze nem verekedtek érte a népek. Szóval szerintem sokszor nem is a fizetőképes kereslet a baj, hanem az, hogy a boltok nem rendelnek birkahúst. Meg persze az, hogy egyre kevesebben vesződnek a főzéssel.

A vega féle megnyilvánulásokról meg csak annyit, hogy nyilván más néven, de a cigisblogon is hasonló hozzáállással ostorozza a füstölgőket. Az az ő nagy baja, hogy lekéste a korát: igen kiváló spanyol inkvizítor lett volna belőle. no de hát tele az ország elvetélt tehetségekkel...

forumuser 2008.03.16. 17:34:53

"a mákosbájgli, a spenót kanyar nélkül halad át rajtam"
Legalább nem rohad benned napokig.
Én nem vagyok húsevés-ellenes, de nem hiszem, hogy a mindennapos húsevés egészséges volna. Heti egyszer, az rendben van. Őseinknek se jutott többször, és szerintem ehhez alkalmazkodott a bélrendszerünk.

georgius 2008.03.29. 18:47:14

Kedves birkakedvelők!
Aki birkapörit akar enni jöjjön a Kevi Juhászfesztiválra 2008. május 10-11-én.
Aki nem csak enni, hanem főzni is tud benevezhet a főzőversenybe is. Részletek: www.turkeve.hu

Jutka6 2012.02.09. 05:08:25

@birka: Leteznek Husevok is nemcsak Vegasok, tehat legy tolleransabb.
süti beállítások módosítása