Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Kaja IV. - Csukaszezon

2008.12.03. 20:00 :: ekkerjoz

1. Csukapörkölt, Óballa környékéről.

Hozzávalók:


1 db másfél-két kilós csuka
olaj, vagy zsír
30 dkg hagyma
3 fej fokhagyma
50 dkg Barnetto fodros/csusza tészta
50 dkg túró, vagy
50 dkg krumpli
só, bors, parika, köménymag

Elkészítése:

A csukát filézni kell, 2x3 cm-es kockára vágjuk, sózzuk. Bográcsban zsiradékot hevítünk, köményt pattogatunk, fokhagymát szétlapítva beletesszük, a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk.
Felöntjük két deci vörösborral, vagy vízzel, nem túl erős lángon szaftot képezünk. Mikor a hagyma szétesőben van, beleforgatjuk a csukát, és ízesítjük őrölt paprikával, csípőssel is lehet.
Nem kell túl sokáig főzni, néha rázogatni illik.
Túrós csuszával nagyon korrekt, de negyedre vágott főtt burgonyával is ehető.

2. Csuka mundérban.

Hozzávalók:

ahány fő, annyi darab éppen méretes, vagy nagyobb csuka
kis marék só

Elkészítése:

Jellegzetes és autentikus Dráva környéki halászétel, a laptáros inas dolga volt készíteni. Nagy tüzet kell szabadban rakni, keményfából. Mikor a tűz parázsra omlik, az csukát ahogy van, pikkelyestül, bontatlanul, gerince mentén fel kell szúrni nyársra, a nyársat a parázs fölé döntve földbe szúrni. Néha meg kell forgatni.
Egészben sül, félórát, órát, hőmérséklettől függ.
Mikor készen van, lehúzzuk a nyársról, hátán ejtünk egy vágást a gerincig, megnyitjuk, sózzuk, és csak úgy köröm közül csipegetjük. Se zsír, se szénhidrát, csak fehérje, abszolút diétás, na.

A kép címe: Ekker öt csukája (Mr. Ned volt a címadó)

6 komment

Címkék: horgász barátok gasztro egészség horgászat vidék óballa

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr66798704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.peter 2008.12.03. 20:03:42

Nna!
Pont ilyet és majdnem pont így főztem a hétvégén Ildiéknél. A „majdnem” a csuka égető hiányának szólt.

Horgászni veled voltam utoljára, Koma, Fegyverneken, a fóti Corában meg nem volt (nincs) csuka. Szégyenszemre afrikaiharcsa-filéből kellett dolgoznom, de nem lett rossz a végeredmény!

tp

t.peter 2008.12.03. 20:05:44

Ps.: Azt egyébként valaki mondja már meg, hogy a boltban (fóti Cora) miért kerül majd' kétszer annyiba az ugyanattól a gyártótól származó ugyanannyi tojásos ugyanakkora kiszerelésű csuszatészta, mint a fodros/fodortalan nagykocka. Nem bírok napirendre térni fölötte. Napersze az a legjobb, ha gyúr egyet magának az ember, aztán maga tördeli rusztikus darabokra, de ez nem mindig lehetséges, ilyenkor venni kell.

tp

ekkerjoz 2008.12.03. 20:23:22

Peti. Barátom.
Mit keresel egy Corában, Api?
Ezt keressed: Barnetto.
Barnetto.
Ha nem lelsz ilyet, szóljál.
Ölellek

t.peter 2008.12.03. 20:36:18

Egerben csak teszkó van. Az mondjuk kettő is, de minek?! Na jó, van lidi, meg a kötelezők: Penny és Profi (inkább amatőr), meg Spar (drágább, mint a miklósi), én ebbe az utóbbiba járok (mármint az egribe), ha otthon vagyok. Ha Ildiéknél vagyunk otthon, akkor Cora játszik Fóton. Az egri teszkó(k)hoz képest az kánaán, Mekka, meg amit akarsz. Rend van, nem mászol bokáig a lisztben, ragacsban, stb., és általában annyiba kerülnek a dolgok, amennyi rájuk van írva. Apropó: rájuk van írva. Úgyhogy aki Egerbe jön, annak felejtős a teszkó (is).

A Barnetto az mi az?

tp

Ps.: Megszületett Benedek, Melinda fia. Melinda Ildi húga. Benedek az ő fia, azaz Ildi unokaöccse. Ildi a feleségem. (Az Ószövetség is valahogy így kezdődik, el is veszti az ember a fonalat hamar. :))
Gyanakszom az afrikai harcsára. Benedeknek még várnia kellett volna vagy két hetet, de neki sürgős lett vasárnap éjjel. Melinda vasárnap evett a pöriből. Ez gyanús. :)

Amúgy hála Istennek jól vannak mind a ketten, remélem, hogy hamar kidobják őket a kórházból!

ekkerjoz 2008.12.03. 20:56:53

Gratulálok, írhatnál valamit Párizs-Alsóról is, aurumamice.

t.peter 2008.12.03. 21:28:07

Küldtem képeslapot, megérkezett? Azon rajta volt minden fontos infó: Janka tanul járni, és mászni máris gyorsabban tud, mint egy kommandós a tanpályán időre, és amikor le akar jönni az ágyról, tudja, hogy meg kell fordulnia, és óvatosan le kell csúsznia, hogy a lába érje először a földet. Ez mondjuk nem mindig sikerül, és fordulás közben mihálylik le az ágyról akkorát, hogy felkopog partvissal az alsó szomszéd, hogy ne zörögjünk, valamint Janka is megilletődik (üvölt, mint a sakál), de majd legközelebb tudni fogja, hogy hátrább az agarakkal, ha a lemászásról van szó.
Párizs dióhéjban: amit vártunk, az ott volt, amitől meg tartottunk, annak nyoma sem volt. Egyedül gasztronómiailag nem volt ötös minden, a latin negyedben költöttünk el egy ebédet, na, arra én két pontot adtam. Készült pár(száz) fotó, hamarosan megleplek egy rövid sorozattal.
tp