Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Balkán

2008.02.27. 14:21 :: ekkerjoz

Ügyesen szembesítette egy belga fotós a nagy magyar önérzetet a flamand-vallon általános véleménnyel, megjelent ugyanis egy plakát, amit magyar klasszikus szerzők műveinek koncertjére adtak ki, és a plakáton egy köztéri parkban üldögélő, hát nem feltétlenül tavaly nyáron lebarnult család látható, Hungary felirattal.
Szép kis botrány lett a dologból, Belgiumban élő magyar kultúrális és egyéb civil szervezetek tiltakoztak, háborodtak fel.
Figyelem, nem  Belgiumban élő magyar cigányok, nem is az itthoniak, inkább a kultúrmissziós fejek (komoly, művelt emberek), kikérték maguknak, hogy a fotón látható családdal azonosítsák a magyarokat.

Ez olyan szép történet.

Itthon ugye elfogadta a tisztelt ház (komoly, művelt emberek) a gyűlöletbeszéd elleni törvényt, most már nem lehet szóban, vagy testmozdulattal ágálni egymás ellen, mert akár szabadságvesztés is mérhető, bizony.
Nagyon remek példa arra, hogy a magyar lónak háta nincsen, csak két oldala, hol az egyik, hol a másik oldalára esünk, biztosan ezért nem haladunk.
Nálunk a rendszerváltás óta a zsidóra azt illik mondani, hogy héber, a cigány roma lett, a sváb német (hol vagyok én a németekhez, jaj), a buzi korrekt megszólítása meleg, hihetetlen szemforgatás, és nagyon bosszant sok olyan embert, aki egyik kisebbséghez sem tartozik. A kisebbségek akkor tudnak erényt kovácsolni a származásból, ha megtartják hagyományaikat, de nem zavarják ezzel a többséget, vagy a többi minoritást. Amint az egyik kisebbség viselkedése irritálóvá válik, erősen számíthat kirekesztésre, rosszabb esetben közmegvetésre, és ezen nem segít az átnevezés, de semmilyen törvény.

Visszatérve a belga esethez, lassan már 20 éve, hogy először voltam Belgiumban, aztán még néhányszor kiutaztam, minden alkalommal szóba került Magyarország, a magyar emberek. Nem nagyon respektáltak ottan minket, sőt mikor már szóba került, hogy csatlakozunk az eu-hoz, kifejezetten nem örültek, bizony.
1990.-ben nagyokat hallgattam, mikor magyar származású rokonom flamand férje elmagyarázta, kinek kell a sok cigány, meg kommunista. Walter és belga barátai inkább jóindulattal voltak irántunk, kifejezetten szimpatizáltak a fiatal magyar demokráciával, de hallani se akartak arról, hogy a BALKÁN csatlakozzon az egyesült Európához (így, szó szerint). Biztosan nem rájuk volt bízva, mikor végül sikerült az eu-ba jutnunk. Nem voltak ezzel a távolságtartással egyedül, még tavaly is, mikor a nyári dögmelegben a belga RTL időjárást jelentett, simán a nyugat-balkánhoz sorolta a Balatont.
Az átlag belga, aki soha nem járt Magyarországon, szentül meg van arról győződve, hogy sárkunyhóban, jobb esetben lakókocsiban lakunk, nemzetközi segélyekre szorulunk, gépkocsi kereskedéssel, bontással foglalkozunk, nagyon sok családban három-négy gyereket nevelnek, sok a bűnöző, de muzikális nép vagyunk. Ezek az emberek nem rosszhiszeműek, az utóbbi 20-30 évben Belgiumba szakadt magyar állampolgárokat ismerik, azt hiszik, itthon is így élünk.

Azok a belgák, akik járnak Magyarországra, nos ők sincsenek valami nagy véleménnyel, drága a taxi, a szálloda se olcsó, a fővárosban sok a kéregető, lehúzzák az étteremben,
senki nem beszél idegen nyelven, viszont sok a kutyaszar, meg a szemét az utcán.
A kalandvágyóbbak már többet látnak az országból, sokan hónapokat utaznak karavánautóval, kifejezetten keresik a kisvárosokat, vidéki látnivalókat, nekik árnyaltabb az ítéletük, de hát nagyon sok cigánykodást látnak Hegyeshalomtól Montenegróig, és vissza, nem csoda, ha nem találnak különbséget a balkáni országok között.
Védekezhetünk azzal, hogy pont a belgák, fél éve nincsen kormányuk, mit is akarnak, meg ilyenek. Hát, kormányuk az éppen nincsen (nekünk van ugye), és komoly a veszélye, hogy a jelenlegi erőviszonyokkal nem is tudnak alakítani, de attól még lehet rólunk véleményük.

Éppen az látszik a képen.

4 komment

Címkék: zene politika magyar kultúra cigány kisebbség belgium sváb balkán

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr62356649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.02.27. 17:00:44

Hát, erről nagyon aktuális sztorim van: megkeresett egy amerikai lány egy amerikai babahordozó fórumon keresztül, hogy olvasta, szerveztem egy ilyen klubot Magyarországon, és mivel az ő dédmamája magyarországi cigány származású volt, szeretné segíteni a klubunkat egy babahordó kendővel, amit ingyen elküldene nekünk. Saját netshopja van, Gysymama néven fut, kendőket árul. Nem cserébe, de azt kérte, keressünk neki egy olyan magyar, de angolul is kimondható kifejezést az új kendője számára, ami összefüggésbe hozható babával, mamával,stb. Én felvetettem a kérdést az idevágó magyar fórumon, hogy hajrá, brainstorming. Érdekes ötletek jöttek, pl. TÁCSI és BATYU, régi magyar kifejezések a hordozókendőre. Örömmel megírtam a javasoltakat amerikai lánynak. Utána a magyar fórumon valaki felvetette, hogy ne értse őt senki félre, de nem kellene egy kicsit árnyalni a képet, és vázolni a lánynak, hogy mi a különbség a magyar és a cigány kultúra között? Én kompromisszumként (bár egyszer azt olvastam, hogy a kompromisszum rossz megoldás) mondtam, hogy a cigány-magyar szótárban nézelődöm még, és írok egy szösszenetet a magyarországi cigány népesség helyzetéről. Ezt legjobb tudásom szerint meg is tettem, de azóta is azon gondolkodom, hogy szükséges volt-e...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.02.27. 21:15:07

Az a helyzet, hogy valóban nincs mit csodálkozni a rólunk kialakult képen. Sajnos. Az egy dolog, hogy a XIX. században Nyugat-Európa valóban dominánsan cigány kultúrájúnak gondolt bennünket a Habsburg birodalmon belül (lásd: cigányromantika), de hogy manapság is hova tájolnak minket, az már nagyrészt a mi hibánk. Egyébként meg szégyelhetjük magunkat, hogy közel két évtizeddel a módszerváltás után hol tart ez az ország.
Például hogy van az, hogy a '67-es kiegyezés után két évtizeddel nagy vonalakban felépült az eklektikus Budapest, a rendszerváltás után közel húsz évvel meg olyan ez a város mint egy szemétdomb, pedig Budapest állítólag a szabadság városa, meg szabadelvű meg hihetetlenül progresszív, meg hasonlók (Bp-n élek egyébként).
Vagy a sokak által gyűlölt két háború közötti időkben volt mondjuk egy Klebelsberg Kúnó, egy Bethlen István, de akár egy Peyer Károly meg Nagyatádi Szabó István, ma meg a nép által demokratikus úton választott tekergők csesznek szét itt mindent. Szóval ezekről a dolgokról mi magunk tehetünk. Azt hiszem.

Sáfrány 2008.02.28. 04:07:08

Kedves Futballistafeleség, szerintem a babahordozó-kendőre jó név lenne a bébibatyu, ebben nincs semmi negatív felhang, inkább jókedvű hangzású.

Az úgynevezett "gyűlölettörvény", attól még hogy az országgyűlés megszavazta nem törvényerejű, és nem is lesz az soha, mert egyfelől alkotmányellenes, másfelől meg túlságosan tág értelmezési lehetőséget ad(na) ami meg dettó aggályos. Egyébiránt ha nagyon forszolják az elfogadtatását akkor egyből vissza fog nyalni a fagyi.

Nyugati megítélésünk pedig tényleg ilyen romálés, sajnos már a gulyásbetyáros korszakból hazavitték a véleményt a cseppet sem jobb keletnémetek, akik mára büszkenémetek lettek.

Sáfrány 2008.02.28. 04:08:58

Olvastam nehányszáz hozzászólást ezzel a plakáttal kapcsolatban, de eddig senkinek sem tűnt fel (nekem is csak most) hogy a képen szereplő felnőttekkel ellentétben a kislány bőre hófehér? Vagy ez egy rasszista észrevétel?
süti beállítások módosítása