Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Kalász

2008.05.31. 15:32 :: ekkerjoz

Pünkösd havának végén cseresznyét eszünk, magában, csak úgy a fáról, ahogy leljük. Szedünk az ingünkbe eleget, hogy a faluba is jusson, tisztítja a vért az édes szem. Nemsokára aratunk, kovácsüllőn kalapáljuk, kövön fenjük a kaszát, köpűjét is meg köll igazítni, hogy jól kézre álljon. Kisebbik öcsém most arat először, fohászkodik az Úrhoz eleget. Tanítom a fűben, hogy tartsa a szerszámot, eddig csak a markot szedte, kötözte a kepéket, most majd megmutathatja, minek nőtt nagyra.

Vigyázni kell már ilyenkor a határt, a zsenge búzát szeretik a vadak is. Körülárkoljuk a földet, de a vadmalacok csordástul jönnek, túrnak a zöld búzában. Az őzek, szarvasok is szeretik nagyon, kereplővel, karikásostorral durrogtatunk, hogy elriasszuk őket. Hangoskodni azért nem nagyon merünk, nehogy valami jófülű zsiványt erre egye a fene.

Ha már meghagyta a Tisza, vigyázzuk a magot, ez az élet. A földbérletet búzában köll fizetni, minden holdért négy vékával. Ha kiönt a víz, és romlik a vetés, tyúkot, malacot kell vinni a földesúrnak. Vinni köll, nem jön érte a nyomorult, nem szeretne portyázó törökkel,  kóborló fegyveres betyárral találkozni. Ha négyévente eljön a faluba, akkor is csak mulatni, asszonynépet szemlélni akar, fene a bűribe. Régen még a menyegzőkre is kijöttek az urak, a földesúr joga volt elvenni a menyecske lányságát, közben szegény vőlegény csak a fogát  csikorgatta, itatták erősen pálinkával, nehogy lecsapassa a saját fejit, esküvője napján.

Még a praepost úr is sűrűbben jár erre, nehéz fogattal, két írnokkal, tucatnyi vitézzel minden évben pünkösdkor megnézik a halandókat, összeírják, hányan születtek, ki mindenki halt el tavaly óta. Beszedik a dézsmát, nem válogatnak, tyúk, disznó, termény, csikó, bárány, minden jó nekik. A vitézek az asszonyokat keresik, ha nem bújtak volna el jó messze az erdőbe. Kezelnek a fiatal férfiakkal, nézik, kinek erős a marka, széles a válla, biztatják, fogja csak meg a kardot. Aztán, aki nem bír a vérével, megfogja a fegyvert, és onnantól el is szegődött vitéznek, mert paraszt nem nyúlhat fegyverhez, így hát egy módon kerülheti el a büntetést, ha beáll királyurunk seregébe. Minden évben becsapnak pár legényt, vagy a legények hagynak fel így a paraszti munkával. Nekünk öcséimmel, apám tiltotta a barátkozást, nem szabad a katonákkal szólni. Inkább visz nekik apám kostömlőben bort, csak ne kössenek belénk.

Megígéri a praepost úr, hogy mostmár biztosan leszen templomunk, nem köll városba járni misére. Ígéri már, mióta eszemet tudom, de nem nagyon akar épülni a templom, pedig kaszáljuk a helyét erősen, hátha jönnek a kőfaragó mesterek. Így hát jelesebb ünnepen, jóidőben csak felkerekedünk, kocsin, gyalog indulunk a városba, templomba. Sokan vannak a misén, mindenki a legszebbik ruhájában, a jányok illatosan, vihognak kicsit,  mikor testvéreimmel megállunk oldalt, a szenteltvíz tartónál. Szépek a városi jányok, piros az arcuk, biztosan sok jó dolgot esznek, nem éri őket a nap, nemigen dolgoznak a határban.

Praepost úr megint az újhitűekről prédikált, akiket eltaszított magától az Úr. Nem nagyon értettem, mert sokat beszél idegen nyelven, ahogy Ferenc atya is, mikor néha eljön a faluba áldást osztani, meg búcsúcédulát árulni. Mise után sort állunk áldásért, városi polgárok gyónnak, aztán kifelé menet pénzt dobnak egy kőbe vésett perselybe. Már láttam pénzt, de még nem volt a kezemben. Gyónni is ritkán szoktam, nincs nekem vétkem, ahogy pénzem sincsen. Akinek sok a pénze, sokat is kell gyónnia, hogy ne kerüljön a pokolra a lelke.

A templom előtt mindig árulnak valamit, sokáig nézek egy kendőt, de nem fogad el a kalmár munkát érte. Pedig ajánlottam neki, hogy öcséimmel segítünk a ház körül, a kendőért cserébe, de pénzre sóvárog. Apám átfogja a vállam, kinek kéne a kendő, gyerek, kérdi. Nem merek ránézni, öcséim is másfelé pillantanak, apám mosolyog a bajsza alatt. Aratás után is lesz mise, fiam, itt lesz még ez a kendő, ne félj. Idén már pénzért arattok, nem a családért, elszegődtünk a számadó úrhoz. Levágjuk a búzánkat, aztán ugyanannyit másnak, nem fog ki rajtatok.

Nem ám, most azonnal le tudnék kaszálni száz holdat, ragyogok, ahogy anyám is otthon, látja, hogy valami volt a városon. Megnőttetek, fiam, mondja, meri a levest. Fínom zöldborsó, galambfiókkal főzve, az urak sem esznek ilyet, csak ünnepnapon.

Előző fejezet

2 komment

Címkék: tisza falu paraszt óballa fegyvernek

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr58496534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chico 2008.06.01. 14:04:49

Kedves Ekkerjoz,

csak gratulálni tudok. Sok ilyet írjon még, igzán élvezet olvasni. Felüdülés.

Tisztelettel: chico

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.06.15. 09:01:56

Ahogy te írsz, Joz....lélekmelengetős. Nagyon szeretem.
süti beállítások módosítása