Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Város I.

2008.02.22. 18:34 :: ekkerjoz

Nyáron költöztünk be faluról a városba, hosszúgangos parasztházból, Trautmann-féle 16 lakásos, négy emeletes lakótelepi kaptárba, első emeletre. Az új lakás felibül-harmadábul volt készen, az előszobában vajszín és bordó mettlachi lötyögött, a beépített szekrényen nem volt fogantyú, a gáztűzhelyet elfelejtették bekötni, viszont a szép fényesre lakkozott parketta cserébe már hézagos volt, ahogy a nyári melegben száradt össze.
Anyám örült a lakásnak, sok-sok virágjának alig talált helyet, mégis jól érezte magát (---a falusi házunkban nem volt vezetékes víz, sőt az utcában sem, úgy hordtam kézikocsin méhsejt mintás műanyag kannákban, a második úti kékszínű közkifolyóról, vagy a norton pumpás ártézi kútról, nem volt valami nagy kedvem hozzá, a sok öregasszonyok mindkét kúton szerettek beszélgetni, mire végigkérdezték az összes rokonomat, elment az idő---), szerette mutter a vízmelegítőt, nem a sparhelten kellett mosdó vizet melegíteni, csak kinyitotta a csapot, belobbant a gáz, sziszegve sistergett a forró víz.
Fürdőkádunk a falusi házban is volt, fatüzelésű boylerrel, nagy sárgaréz tartály, apám öntötte fel vízzel, és gyújtott alá, ceruza vékonyra vágott akácfa gyújtóssal a kukorica csutkának (---egyszer, nagy pancsolás közben véletlenül nekidőltem a kályhának, a hátamon még látszik a forró palást helye---).
Erkélyünk is volt, helyesebben "lodzsia", ahogy a lakótelepi srácok kijavítottak, ők régebben, vagyis már pár hete ott laktak, jó csapat volt, Pagonyiék, Szőke testvérek, most visszagondolva két-három gyerek majdnem minden családban, és lakásban volt, másfél szobában, 52 m2-en.
Mi is hárman voltunk a kis szobában, apám emeletes ágyat szerkesztett, cső vázat hegesztett a műbőr iker rekamié alá, a falhoz tiplizte, én aludtam felül, Julcsi az alsó ágyon, Ancsi meg a rácsos gyerekágyban. Anyáméké volt a nagyszoba, Erzsébet háló, szekrénysor, ahogy illik, csoda, hogy befértek a fegyverneki házunk bútorai. A nagyszobából nyílt az erkély, szép kilátással a tüdőgondozóra, régi polgári épületek álltak akkoriban a főút mellett, ezeknek a házaknak az udvarára néztünk le, amíg le nem bontották, és szalagházat húztak a helyükön. Volt ott vegyesbolt, iparcikk, "magbolt", ahol mindenféle kerti dolgot, vetőmagot lehetett kapni, mellette a Vasas kultúrkör, eszméletlen pingpong csatákkal, idősebbek egy-két korsó sörrel sakkoztak a zöld lemezasztalok mellett, zöld-sárga léces hajlított székeken, szombaton élőzene, táncmulatsággal.
A Vasas mellett fényképész, kirakatban kisfiúk kantáros nadrágban, mackóval, vagy labdával, egyiket sem ismertem. Pufók kislányok, mind kékszemű, aranyhajú, vaskos lábakkal, szájuk mintha rúzsos lenne, túlretusálva. A fotó műterem mellett ruházati bolt, lépcsőn mentünk fel köpenyt venni, úttörő inget és nyakkendőt.
A ruházati, meg a bútorbolt között egy régi boltíves nagykaput hagytak, azon át, kis sikátoron jártunk el, át a négyes fűúton a Park étterembe, onnan hordtunk alumínium ételhordóban ebédet, mikor anyu nem tudott főzni. Félállásban a járási bíróságnál volt kézbesítő, nehéz vasládákat hordott postára, vasúthoz, meg a buszpályaudvarra.
A parkban szökőkút működött, nagy betonmedencékből spriccelt fel a víz, a pára szivárványosan csillogott, a csobogástól pisálni kellett, szaladtam haza.
A park mellett állt a Csarnok épülete, a "csarnok alatt" tejbolttal, hajnalban onnan hoztam a tejet, friss, ropogós kiflit, zsemlyét, szinte sütött, az utca kockakövén még rajta a reggeli harmat.
Lassan kibékültem az helyzettel, nem kellett jószágokat etetni, vizet hordani, télen csak egy gombot nyomtunk meg és meleg lett (---Fegyverneken fűrészporos kályhánk volt, úgy festett, mint egy hordó, tetejét levettük, a közepére állítottunk egy fa rudat, és kezdtük nyirkos fűrészporral megrakni, közben döngölni, hogy jó kemény legyen, fél napig izzott a jó akácfa por---). Megszoktam, hogy mindig zörgött a házban valaki, meg a városi forgalmat is, az új iskolatársakat, az új osztályt.
Azért, mikor csak elengedett anyu, szombatonként hazabicikliztem Fegyvernekre, Óballáig kövesút volt, onnan a Tisza gáton mentem, egy óra alatt hazaértem. Nagyanyám örült, kente a lekváros kenyeret, de inkább szaladtam a régi haverokhoz.
Faggattak, milyen az új házunk, restellve mondtam, hogy lakótelep, nagyokat hallgattunk utána.
Dicsekedtem, milyen a strand, kismedence, nagymedence, sergő van, meg mindenféle hinta, két mozi is van a városban, az iskolának meg tornaterme, nem a padok közt tornázunk.
"Erdő van-e?", ez nem volt jó kérdés, nem tudtam mit mondani rá, a város határát még nem jártam be akkoriban.
"Akkor mit szoktál csinálni?", megint egy kemény kérdés, mert barátok híján inkább csak olvasgattam otthon, az osztálytársak, meg a lakótelepi gyerekek nem voltak barátaim, legfeljebb haverok.
"Akkor minek költöztetek be?", hát erre végképp nem tudtam mit mondani, inkább kimentünk a Kálváriára, ott ültünk, hallgattuk a szelet, amíg ki nem gyulladtak az utcai sárga fényű lámpák.

3 komment

Címkék: gyerek város iskola falu strand osztály lakótelep fegyvernek

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr36350536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldali 2008.02.22. 21:15:23

Eszembe jutott, hogy 9 éves koromig nem volt vezetékes víz a házunkban. Két alukannában hordtuk a vizet. Érdekes, de azóta is előnynek tartom egy házvásárlásnál, ha közel van a kék kút.:) Most is itt van a házam előtt.

oldali

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.02.27. 11:58:57

Kedves ekkerjoz,
most írok ide elôször, talán a nickem ismerôs a "bûvszakiról", valahogy onnan keveredtem ide. Egyébként hiányolom, hogy mostanában nem látok ott kommenteket.
Na mindegy. Tetszik a blog, a posztok stílusa. A másik meg az, hogy nagyapám, illetve családja Fegyvernekrôl és Törökszentmiklósról származik, habár nagyapám már a harmincas években, fiatalon elszármazott onnan a fôvárosba, de az utolsó közeli rokonok is pár éve haltak ki. Na ezt csak azért jegyeztem meg, mert érzelmileg némileg érint ez a környék, habár nem sûrün jártam arra. De hát a gyökerek, ugye.
Egyenlôre csak ennyit szerettem volna megjegyezni, további jó blogolást, üdvözlettel, G

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2008.02.28. 13:58:48

Már az első sorokból tudtam, hogy Törökszentmiklósról van szó! :) A régi szép idők ugye, amikor még volt két mozi, sok medence a strandon, működött a parkban a szökőkút és arrébb a Vasas művház, és még lehetne sorolni... Ami mostanra maradt, az egy szürke, poros kisváros tele kocsmával és száz év hitelre vett Suzukikkal. Már csak a rokonok miatt járok haza, a barátaim, akik ott laktak, már mind elköltöztek máshová - ahogy én is...
süti beállítások módosítása