Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Lagzi

2008.05.08. 11:27 :: ekkerjoz

Gyerekkorom szép emlékei között vannak a lakodalmak, arra már nem emlékszem, kik házasodtak, rokonok, vagy ismerősök, akkoriban egy lagzira a fél falu hivatalos volt, nemcsak a közvetlen rokonság. Amúgy is rokona volt szinte minden sváb család a másiknak, szegről-végről, egészen a harmadik unokatestvérig tartották észben a famíliát.

Azám, egy rendes lagzit sátorban illett tartani, hogy elférjen a jónép. Előre foglalni kellett, tavasztól-őszig szinte minden hétre esett lakodalom. Az örömszülők (akkoriban őszintén örültek) idejekorán nekifogtak a szervezésnek, cigánybandát intézni, birkát kinézni, padot, lócát, kecskelábú asztalt faragni. Csak a szűk család ült műbútor asztalnál, párnás széken, a násznép hosszában összetolt asztaloknál tanyázott, szálkás padon, de úgy volt az rendben.

Hetekkel az esküvő előtt hirdette a pap a misén, kinek a fia-borja házasodik, mikor lesz a menyegző. A tanácsháza üvegezett hirdetőjén is jó előre kitették a névsort, egyik papíron a névadóra váró csemeték, másikon a házasulandók névsora volt. Még a közhírelő ember, aki dobbal zörgött a sarkon, a valamikori kisbírói hivatal emlékét őrízve, na még ő is kidobolta az esküvőt a hírekkel együtt, a közterületi permetezések, meg a kutyaoltások között.

Közben persze haladtak a dolgok a maguk medrében, az örömszülőknek akadt dolga rendesen. Az asszonyok esténként csigatésztát sodortak ájulásig, a férfiak meg nappal a disznót nézegették, meg a birkát, elég szépre híznak-e vajon, elég lesz, vagy nagyobbat kerítsenek, nem kis felelősség.

A vendégsereg közben felderítőket küldött, mit vigyenek a lagziba, és hát a rokonsági foktól függően mindenki más feladatot kapott. A közeli rokonok kisebb-nagyobb ajándékokat szereztek be, a távolabbi rokonok pedig a tyúkólban néztek szét, melyik jószágot vigyék a közös levesbe. A sütemény dolga is megoszlott a család, meg a násznép között, vittek a vendégek magukkal tortát a cukrászdából, de sütöttek is mindenféle édes, meg sós dolgokat. Ez volt az egyik, amiért nagyon szerettem a lagzit, annyi fajta sütemény a járás összes cukrászdájában nem volt, mint egy lakodalomban.

Mikor eljött a nagy nap, az asszonyok hajnalban feltették főni a tyúkhúslevest, a férfiak farkasszemet néztek a birkával, meg a disznóval. A birka ment pörköltnek, ez lesz a díszvacsora fő fogása, a disznóból meg pecsenye lesz éjfél utánra. A lányok pucolták a hagymát, répát, krumplit, nagyokat vihogtak, előre kibeszélték a menyasszonyt.

Dél fele megindultak, a vőfély, és mögötte a zenekar, tangóharmonika, hegedű, pergődob vonult, a nagybőgős mindig lemaradt, izzadt erősen. A vőfély tartozéka volt egy ötliteres demizson, rákurjantott a legényekre, az idősebb férfiakat messziről köszöntötte, kínálta pálinkával, ittak a jegyespár egészségére. Így vonult a zenés menet a lányosházig, ahol hosszas ceremónia után előkerült a menyasszony.

A násznagy, meg a vőfély innentől felváltva verselt, a rokonság meg összeállt egy végtelen hosszú menetbe, élén a jegyesekkel, az örömszülőkkel, akik sűrűn meghatódtak valamin. Oldalt zenélt a banda, kijöttek az emberek az utcára, mosolyogva integettek. Nagyobb lányok, meg fiatal családtagok pogácsát kínáltak, meg bort, azoknak, akik nem voltak hivatalosak a templomba.

A szertartások után már mindenki elég szomjas volt, a sátor szépen felmelegedett a napon, inkább kint beszélgettek a vendégek. Közben a lányok terítettek, a friss házasok meg a fényképésznél intézték a családi fotóalbum első képeit.

Mire megterítettek, lehűlt kicsit a levegő, nekiültünk a kecskelábú asztaloknál. Megjött az ifjú pár is, ragyogtak, ahogy illik. A vőfély leintette a zenekart, nem bánták szegények, és megint versbe kezdett. Méltatta a házaspárt, a szülőket, aztán a levesre tért rá. Gyakorlatilag minden fogás előtt mondott valami verset, ha kellett, ha nem.

Na de az aranyszín húsleves, csigatésztával, zöldségekkel, hófehér cseréptálban hozták, külön tálon jött a főtt csibehús, ahogy közeledett a vőfély az asztalhoz, úgy járt mindenkinek az ádámcsutkája fel-alá. A sokféle tyúkból, csirkéből isteni húslevest tudtak főzni, nem lehet egyszerű konyhában utánozni.

Leves után következett a birka, a vőfély ezt is megverselte, nagyokat nevettünk, mikor elmesélte, hogyan öklelte föl, micsoda harcokat vívtak, mielőtt a kondérba került volna a jószág. A birkapörkölt mellé főtt krumplit kínáltak, mindenféle savanyúsággal, de már elteltünk a levessel, lassan a fehér tányérra fagyott a pörkölt szaftja.

Ezután jöttek sorban a torták, mindenki "visszakapta" a hozott süteményét, hajszálvékony szeletekre vágva, hogy minél többfelé lehessen kínálni. Az aprósüteményt már csak a szemünk kívánta, enni nem tudtam volna, hasam, mint a nagydob, feszült rajta az ingem.

Sosem tudom meg, hogyan táncolt a menyasszony, hogyan "szökött a menyecske", addigra mindig békésen aludtam valahol.

Szólj hozzá!

Címkék: kaja ünnep szerelem szakács birka falu rokonok disznóvágás vidék sváb szorgalom fegyvernek

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr1459694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása