Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Vorderstoder 2007.

2008.06.20. 22:09 :: ekkerjoz

A következő írást teljes terjedelmében, sok más szerző érdekes beszámolójával, eredetiben olvashatják a

www.utikalauz.hu

portálon.

 

Évről évre beleestünk abba a hibába, hogy az itthoni meleg elől egy sokkal forróbb helyre menekültünk, hogy aztán szépen megfőjünk az autópálya dugóban, vagy pecsenyére süljünk a parti fövenyen.
Idén viszont azt találtuk ki, hogy keresünk egy sícentrumot, és megnézzük, milyen lehet nyáron, biztosan nem leszünk sokan, és talán nem is lesz olyan nagy a hőség.  Az interneten böngészve találtam egy árban roppant vonzó utat, a Felső-Ausztria tartományban fekvő Vorderstoder falucskában lévő Familienland Hotel várt minket (akkor még nem sejtettük, mekkora szeretettel).
Vorderstodert megtalálta ugyan a Google, de mivel korábban alaposan megszívatott az összes létező navigációs eszközöm, inkább a jól bevált hajtogatós papírtérkép beszerzése mellett döntöttem.

A falu a Graz-Linz (A-9) autópálya Windischgarsteni lejárójától 14 km-re, nyugatra fekszik, 699 m-rel a tenger szintje felett, csipkés hegyormok között. Bank, iskola-ovi, tűzoltóság van a faluban, leginkább az Őrségbeli "szeres" településekre emlékeztetően szétszórt házak alkotják az épített környezetet. A hotel a falutól még két kilométerre és 200 m szinttel feljebb, egy fennsíkon áll, északról a Tamberg védi, a többi égtáj felé szabad a panoráma.

Családi vállalkozás - családok számára. Itt minden a gyerekekért van. A közel lévő istállóban két kisebb, egy nagyobb póni és egy szürke kanca várja lovasait, a fennsíkon szelíd házinyulak tűrik a simogatást, homokozó, játszótér, trambulin, futballpálya, kosárpalánk, pingpongasztal a gyerekeknek, teniszpálya, röplabdapálya a felnőtteknek, de van egy 16x8 m-es sekély vizű (110 cm) medence is.
A 42 ágyas hotel három csillagos, a vendégszeretet viszont legalább ötcsillag, plusz szuperior. Apartmant kaptunk, négy főre két szobát, külön balkonnal, külön fürdőszobákkal. Az emeletünkön volt a szauna, rajtunk kívül nem használta senki. Egy szinttel alattunk volt a konditerem, arról viszont mi mondtunk le.  A gyerekek játszós szobája mellett van az étterem, kis bársarokkal, könyvespolcok könyvekkel, társasjátékokkal, rengeteg olvasnivalóval.

 

 

 

Nagyon gazdag büfé-reggeli és menüválasztásos vacsora volt a félpanzióban, nem volt okunk panaszra. A vegák és a diétázók egyeztessenek a recepción, felár nélkül gondoskodnak róluk. A kicsiknek féladag is kérhető.
Jelentem, itten a vacsora után nem szokás felállni az asztal mellől, sakkoznak, kártyáznak, sör vagy tea mellett órákig beszélgetnek a családok, addig a gyerekek kinn játszanak. Mi is próbáltunk így tenni, de a gyerekeink 5-6 évvel idősebbek voltak a 12 éves korú átlagnál, a sztorizgatást pedig erősen hátráltatta, hogy még a belga vendégeknél is gyengébben beszéltük a "felsőosztrák" németet. Az aktivitinél viszont derekasan helytálltunk, becsináltak a röhögéstől, mikor a "szemtengelyferdülést" akartam negyedórás szótárazás után elmutogatni. A hotel mellett egy pajtából átalakított színházteremben minden pénteken színielőadást tartanak, előadás után a nézőtér automatikusan sörházzá alakul át, ahol beszélgetéssel, szolid énekléssel lehet a korsó söröket kellemesen lekísérni.

A hotel tagja egy regionális idegenforgalmi szervezetnek, a többszáz szállásadó és idegenforgalomban érdekelt vállalkozás közös kiadványban népszerűsíti a régió látványosságait. Május és október között ehhez egy névreszóló plasztikkártyát készíttet vendégeinek,  a kártyával gyakorlatilag ingyen lehet igénybe venni a különböző csúcsokra igyekvő felvonókat, bergbahn-okat, magasvasutat, ingyenes a belépés a strandokba, fürdőkbe, múzeumokba, kiállításokra, sportpályákra, golfpályákra, nagyon jelentős kedvezményt (50-70 %) kaptunk a rafting-canyoning túrák árából, de akár taxit is rendelhetünk, és a kártyával rendezhetjük a fuvart, amit a hotel általában átvállal. Itthon, mikor a neten visszakerestem az árakat, kiszámoltam, hogy 442 Euró "kárt csináltam", ennyi kedvezményt kaptunk összesen.

A szállásunkat bázisnak használtuk egy húsz év előtti Trabantos túra útvonalához, elmentünk Salzburgba, az Altaussee-t, Bad-Ischle-t, és a salzburgi tavakat érintő festői "Salzkammergut" útvonalon, voltunk Mariazellben, Sankt-Pöltenben is, átruccantunk Berchtesgadenbe is.
Trabantos emlékhelyeink után a szálló és Vorderstoder környékét fedeztük fel, Rosshein, Windischgarsten, Hinterstoder, Spital am Pyhrn mind kedves alpesi kisvárosok, elsősorban a téli sportokra és sportolókra berendezkedve, több tucat sífelvonó van a környéken, ezek közül a jelentősebbekkel magunk is utaztunk. A Höss-Express Hinterstoderből előbb egy üvegezett hatszemélyes kabinnal visz 1400 m magasra, innen egy nyitott libegővel jutunk fel az 1858 m magasan lévő fennsíkra, ahol egy szép tó, több hütte, még több alpesi (nem lila) tehén, és még több siklóernyős látványa vár. Körben csipkés szirtek, jó levegő, szikrázó, de nem égető napsütés, tehénbőgés, ha itthonról nézném tévén, azt mondanám "giccses".

Út a Hinterstoder libegőjéhez
A kilátás a libegőből
Salzburg - főtér
Salzburg - vár
Mozart-csokik
Wolfgang See
Mariazell - kegytárgyárusok
St. Pölten
Fennsík tóval és siklóernyővel
Panoráma

 

Hinterstoder sportcentrumában lehet kerékpárt, mountainebike-ot bérelni, siklóernyő tanfolyamra iratkozni, golfkurzust venni (a fentebb említett Naturelebnis Card segítségével).
Esténként őszintén szántuk magyar véreinket, akik vagy otthon a 42 fok, vagy a megszokott tengerparti zsúfolt kánikula miatt szenvednek, az ORF hírei másról sem szóltak, mint a balkáni hőségről (náluk Ungarn is a Balkán része, ha belegondolok, néha igazuk is van).

Megközelítés autóval
Budapest-Bécs evidens, innen lehet az A1 autópályán Linz-nél az A9 autópályát elérni és Windischgarsten kijárónál Vorderstoder felé lehajtani.
Magam részéről inkább ajánlom a jó minőségű és sokkal kisebb forgalmú, festői panorámás főutakat, tetszőleges a választék, olcsóbb az üzemanyag, sokkal több a látnivaló, igaz, jóval hosszabb az út. Cserében akadt olyan szakasz, ahol félóráig nem találkoztunk másik járművel.

Az árakról
Az alapvető élelmiszerek, háztartási cikkek, a benzin 10 %-kal olcsóbb, mint itthon. A bútorok 30-35 %-kal olcsóbbak. Az éttermi árak szintje közel duplája az itthon megszokottnak, viszont igazi helyi specialitásokat kapunk, és a méretek igazodnak az árakhoz, mindíg be kellett csomagolni, amit nem bírtunk megenni, ezt kérés nélkül megteszik.
A kiskocsmákban 1.50-3.00 Euro a sör, 1-1.50 a snapsz, vannak isteni helyi keserűlikőrök, bort nem rendeltünk.
A nagyobb városokban lehet gíroszt, hamburgert, falafelt, kebabot, kínai kaját találni, akinek ez kell, áraik 2-5 Euro között.
Isteni péksütemények vannak a szakboltokban, cukrászdákban, 1-3 Euro közötti árakkal.
Az olasz kávézókat, fagyizókat is érdemes látogatni, hazainál kicsit magasabb az árszint.
Kirakatokban nézve a tartós elektronikai cikkek valamivel olcsóbbak mint itthon, nosztalgiából végigjártuk Bécsben a Mariahilfer Strasse régi tévés-videós-computeres üzleteit, sokan már régen másban utaznak, sport, szabadidős üzletek, utazási irodák nyíltak helyettük.
Nagyon nem vásároltunk, a gyerekeknek mutogattuk, honnan származik a nagyapjuk fagyasztója, tévéje, a babakocsijuk, nem értették, minek kellett ezekért Bécsbe jönni annak idején.
A ruházati cikkek olcsóbbak, mint itthon, persze kínai, meg ázsiai árusok nincsenek. A divatcikkek ára, mint nálunk, de a karórák, ékszerek kicsivel olcsóbbak, kirakaton által nézve (persze itthon nem is nézek ilyen kirakatokat, de Csillu igen).

A szállásokról
A Pyhrn-Priel régióban három-négy csillagos szállodák, egy-két csillagos magánházak, biofarmok, majorok, ...hofok, ezek kombinációi és permutációi is jelen vannak, félpanzióval a 23-60 Euro/fő/éj a jellemző, a neten érdemes keresgélni. Kempingek is léteznek, 6-12 Euro/fő/éj körüli árakon. A vendéglátásban nem lehet csalódni, ők a nevüket adják többnyire a szolgáltatáshoz, a vendég kényelme az első.


Kisgyermekes családok, kerékpárosok, motorosok, siklóernyősök, raftingosok, jó levegőre vágyók, ne keressenek nyárra más programot, vár mindenkit sok szeretettel Felső-Ausztria.

Addig is látogassanak el az egyik kedvencz oldalamra: www.utikalauz.hu

Hatszáz részletes, hangulatos útleírás, fotókkal, hasznos tapasztalatokkal.

1 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény motor család utazás ausztria dávid nyaralás máté rafting üdülés csilli

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr93531469

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása