1. Csukapörkölt, Óballa környékéről.
Hozzávalók:
1 db másfél-két kilós csuka
olaj, vagy zsír
30 dkg hagyma
3 fej fokhagyma
50 dkg Barnetto fodros/csusza tészta
50 dkg túró, vagy
50 dkg krumpli
só, bors, parika, köménymag
Elkészítése:
A csukát filézni kell, 2x3 cm-es kockára vágjuk, sózzuk. Bográcsban zsiradékot hevítünk, köményt pattogatunk, fokhagymát szétlapítva beletesszük, a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk.
Felöntjük két deci vörösborral, vagy vízzel, nem túl erős lángon szaftot képezünk. Mikor a hagyma szétesőben van, beleforgatjuk a csukát, és ízesítjük őrölt paprikával, csípőssel is lehet.
Nem kell túl sokáig főzni, néha rázogatni illik.
Túrós csuszával nagyon korrekt, de negyedre vágott főtt burgonyával is ehető.
2. Csuka mundérban.
Hozzávalók:
ahány fő, annyi darab éppen méretes, vagy nagyobb csuka
kis marék só
Elkészítése:
Jellegzetes és autentikus Dráva környéki halászétel, a laptáros inas dolga volt készíteni. Nagy tüzet kell szabadban rakni, keményfából. Mikor a tűz parázsra omlik, az csukát ahogy van, pikkelyestül, bontatlanul, gerince mentén fel kell szúrni nyársra, a nyársat a parázs fölé döntve földbe szúrni. Néha meg kell forgatni.
Egészben sül, félórát, órát, hőmérséklettől függ.
Mikor készen van, lehúzzuk a nyársról, hátán ejtünk egy vágást a gerincig, megnyitjuk, sózzuk, és csak úgy köröm közül csipegetjük. Se zsír, se szénhidrát, csak fehérje, abszolút diétás, na.
A kép címe: Ekker öt csukája (Mr. Ned volt a címadó)