Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Méz

2008.05.09. 18:03 :: ekkerjoz


Nagyon korán kezdett tavaszodni, már február elején kimondottan szép tavaszi nap sütött. Tél végén érdemes megvizsgálni a kaptárakat, ahogy melegszik az idő, úgy kezdenek a méhek magukhoz térni. A telet úgy vészelik át, hogy a kaptárban egy nagy fürtbe kapaszkodnak, és lassan, de folyamatosan mozognak, a kívül lévők igyekeznek a család közepe felé. A folyamatos mozgás minimális, de az életben maradáshoz éppen elég hőt termel, nem fagynak meg a méhek. Az anya többnyire a fürt közepén mozog, őt védi az egész család. A méhész sokat segíthet azzal, ha tél elején hőszigeteli a kaptárakat, 6-8 cm vastag polisztirol lapokkal érdemes javítani a kaptár hőmérsékletét. Télen amúgy ritkán kell nézegetni a kaptárokat, csak az etetés miatt. Általában egy méhcsalád 20 kg körüli mennyiségű mézet fogyaszt el (egy átlagos magyar embercsalád négy évben sem eszik ennyit). Ha kevés a télre hordott méz, a méhészboltban kapható répacukorból készülő eleséggel lehet pótolni.

Tavasszal korán magukhoz térnek a méhek, mikor a nap jól süti a kaptár elejét, lassan kimerészkednek a röpdeszkára, nyújtózkodnak, csápjaikkal szöszmötölnek, felkészülnek az első repülésre. Keresik a korai virágokat, vizet néznek, ez még csak felderítés, ilyenkor nincsen igazán nektár semmilyen virágban. Onnan lehet tudni, hogy indul a méhészeti szezon, mikor a világos autókon lemoshatatlan, arany- és mustársárga színű pöttyök jelennek meg, ez a méhek "salakanyaga", összesen ennyi kárt tudnak okozni, nézzük el nekik. Inkább méhek szarják össze a motorháztetőt, mint a gerlék, vagy esetleg bikák.

Szezon előtt érdemes felmérni, mennyi elhullás volt télen. A fagy tud pusztítani, de egy erős család 10 %-nál több dolgozót nem veszít. Viszont a különböző betegségek a télen legyengült méhekre végzetesek, a varroa atka is tavasszal támad, illóolajokkal, füstölőszerrel elűzhető, a nosema is jelentkezhet, speciális antibiotikumokkal érdemes megelőzni az elhullást. Később a méhek maguk oldják meg a család egészségügyi védelmét, a fűzfa, éger, nyírfa korai rügyeiből, gyantáiból propoliszt állítanak elő. Ez a szurokszerű, betonkeményre kötő anyag alkalmas a különböző betegségek megelőzésére, embernél is remekül beválik, immunjavító, gyulladás, gombásodás csökkentő "szer".

A korai nektából főleg méhpempőt gyártanak, ezzel etetik az anyát, neki is fel kell erősödnie, hogy az akácvirágzás idejére akár napi 1000 petét tudjon rakni. Ebben a herék állnak szíves szolgálatára, nekik jó dolguk van, esznek és izélnek, ha mégsem, a dolgozó méhek végeznek velük. A herék kivételével mindenki nő ivarú egy kaptárban, de a dolgozók nő ivarszerve nem fejlődik ki. Jellemzően tehát csak a nők dolgoznak egy méhcsaládban, mint Grúziában. Az anya dolga a fiasítás, a kijáró méhek szerzik be a virágport, a kaptári dolgozók pedig gondozzák az anyát, építik a lépet, fedelezik a mézet, etetik a lárvákat. Egy matriarchális közösség, amazonokkal. Itt említeném meg, hogy a hazai méhek egyáltalán nem agresszívek, nagyon is békések. Néha a média felkap egy-egy hírt, mikor méhek "támadnak" emberre, de nem ez a jellemző. A méh csak akkor támad, ha a családja van veszélyben, rajzáskor fordul elő nagyon ritkán ilyen eset. A nagyobb veszélyt a méhméreg jelenti az arra allergiásokra, de a lakosság egy százalékánál kisebb népesség fenyegetett ezzel. Sokkal többen akarnak megpusztulni mondjuk a parlagfűtől, vagy más széna pollentől. Aki tudja magáról, hogy érzékeny a méhcsípésre, tartson a közelben ellenmérget, és kerülje a kaptárakat, virágzó növények közelében ne heveskedjen.

Mikor beindul a virágzás, felerősödik a család. Repce virágzáskor már hihetetlen erősek, szinte csurog a méz a kaptárból. Idén a fél megye repcével van vetve, akinek lehetősége van repülőgépről, vagy műholdról nézegetni, gyönyörködhet a sárga mezőkben. Nagyon jól hordanak ilyenkor a méhek, mire levirágzik repce, éppen indul az akácvirágzás. A repceméz is nagyon finom, de az akác, itthon ez a csúcsméz. Olyan, mint az olvasztott fehérarany, tükrösen átlátszó, isteni illattal, az íze felülmúlhatatlan. Persze sokkal kisebb területről hordják a méhek, ezért az elérhető mennyiség is kisebb, mint a virágzó mezőgazdasági kultúrnövényekről. Akác mellett rá lehet repülni a hársfa virágzásra is, nagyon értékes és ritka méz nyerhető. A repce után a legtöbb mézet a napraforgó táblákról hordják a méhek, de a selyemfű, vaddohány is külön pergethető, ha a méhész időben vándorol a virágzó helyekre.

A méhek jelentősége mégsem a méz hanem a virágok beporzása. Méhek nélkül nem lenne termése a gyümölcsfáknak, a pillangósvirágú növényeknek, nem lenne vetőmagja a fészkesvirágzatúaknak. Ezért aggasztó, ami szerte a világban jelentkezik, rengeteg olyan támadás és veszteség éri a méhcsaládokat, ami korábban nem volt jellemző.
A nyúlós költésrothadás felfoghatatlan módon támad, szinte teljesen ismeretlen betegség volt ez régebben. Nagy a valószínűsége, hogy nem véletlenül került a kisebb méhészetekbe, némelyik gyökér felvásárló képes arra, hogy megbetegítse azt a méhészetet, ahonnan nem szolgálták ki. Ez a betegség ugyanis csak a totális felszámolással, a kaptárak, méhek, a gyűjtött méz, méhészruházat elégetésével pusztítható el.
A költésmeszedés a lusta méhész ellensége, ha rendszeresen tudja tisztítani a kaptárakat, megelőzi a nedvességet, kikerülheti ezt a fajta gombát.
Egyre több baktérium és vírus támadja a méhcsaládokat, a fene tudja, honnan kerülnek elő ezek a károkozók. Az USA-beli méhészetekben 25 százalékkal, az európaiakban közel 30 százalékkal csökkent a méhpopuláció.
Az amerikai kutatók azt mondják, hogy főleg a jelentős légszennyezés miatt hullanak el a méhek, állítólag romlott a tájékozódó képességük. Ők tudják, biztos, hogy a környezetszennyezés és ezzel együtt a klímaváltozás nem használ a méheknek.
Nálunk (Európában) is egyértelmű, hogy a környezetváltozás miatt nem érzik magukat jól a méhecskék, lassan teljesen átalakul a megszokott életvitelük, élet terük. Lerövidült a telelés időtartama, korábban jön a tavasz, szinte átmenet nélkül, jelentős, akár 24 órán belüli 15-20 fokos hőmérséklet változások vannak. Nyáron rekord melegek jönnek, halálos UV sugárzással, viharokkal, agresszív csapadékokkal.
A mezőgazdasági szerkezet is érdekesen alakul, most kedvező a sok repce, de nem tudom, mi lesz tovább, mert napraforgót sokkal kevesebbet vetettek (csak szemre mondom, nem néztem statisztikát). Egyre több az üzemanyag célra termelt energianövény, amit a korábbi méhlegelők helyére is telepítenek. Márpedig, ha csökken a mézelő növény, csökkenni fog a méhészetek száma, a méztermelés is, de főleg a virágos növények beporzása kerül veszélybe. Érdekes tendenciák várhatóak, nem véletlenül csapkodják az asztalt az ENSZ környékén, nem célszerű a szent bio-üzemanyag termelés alá rendelni alapvető terményeket.
A környezetváltozás, és a pusztító betegségek mellett a drága emberek teszik legtöbbet a méhek ellen. Végre eljutottunk addig, hogy lebuknak, akik a mézet is hamisítják. Pár éve Brüsszelben demonstráltak az elkeseredett méhészek, mert senki nem akart velük itthon, érdemben foglalkozni. Senki nem hitte el, hogy a felvásárló-feldolgozó cégek a gyenge, távol-keletről érkező mézet javítják fel a mézünkkel, össze-esküvés-elméletet kiabáltak a multik. Ha vásároltunk egy üveg "valódi" akác mézet bármelyik hipermarketben, pollenvizsgálaton a laborban kiderült, hogy jelen van az akác is, de 26-féle Ázsiában található pollennel együtt. Szép, nem?
De legalább megbukott egy "mézgyár", ami magyar mézet vásárol fel, elég érdekes fizetési konstrukcióban. Kicsit halasztották a fizetést, nem volt ritka a féléves, vagy hosszabb tartozás. Most hallom a rádióban, hogy egy másik mézhamisító féreg is lebukott 8500 kg mézzel. 34 millióra büntették őket. Nahiszen. Egy harmadik meg 240000 kg-val több izét adott el, mint amennyi mézet felvásárolt. Ügyesek.

Nem tudom jobban leírni, aki nem foglalkozott méhekkel, nehezen érti meg, mit lehet szeretni ezeken a rovarokon. Hihetetlenül szépek, tiszták, roppant intelligens jószágok. A szorgalmuk közismert, gondoljunk bele, egy-egy család ( kb. 50000 méh) akár 30 kg mézet is képes gyűjteni intenzív virágzáskor, mint most, repce idején, két hét alatt. 6-8 km-re is bátran elrepülnek, és visszatalálnak. Elképesztő módon szervezettek, a matematikai tudományok csúcsa, ahogyan a rendelkezésre álló teret felosztják a kaptárban. Békésen élnek, nem ellenségei semmilyen más élőlénynek.

4 komment

Címkék: munka kultúra egészség méz vidék méhek óballa szorgalom méhészet propolisz

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr27449537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykócsag 2008.05.09. 22:58:01

nagyon szeretem a méheket, köszi a kimerítő írást, kérünk máskor is!

_andris 2008.05.10. 01:08:12

Bizony elég nyomasztó ez a rengeteg nyavaja, ami mostanában pusztítja őket.
A mézhamisítás egy vérlázító dolog, különösen ha figyelembe vesszük, milyen nyomott árakon vásárolják fel a kiváló minőségű mézet is a termelőtől.

phaidros 2008.05.13. 13:11:48

Lehet benne valami, hogy addig él az emberiség, amíg méhek is vannak...
süti beállítások módosítása