Postbloghu

Címkék

4 (1) adria (1) agykontroll (1) alföldi (1) algyő (1) ancsi (1) antwerpen (2) április (1) áprlis (1) árvíz (1) astra (1) auchan (1) ausztria (1) autó (2) balaton (3) balatonszepezd (1) baleset (3) balkán (3) barátok (19) barom (6) belgium (2) benedek (2) bereg (1) betonkeverő (2) birka (6) biztonság (1) blues (2) bmw (1) bonnie (1) bor (1) borjú (1) budapest (2) bűvös (1) campanile (1) celeb (1) cigány (3) cimbora (1) cora (1) család (21) csilli (10) csontváry (1) dacia (2) darvas (1) dávid (10) dédi (1) dió (1) disznóvágás (3) doge (1) durdevica (1) egészség (8) eladó (1) élmény (2) emberség (6) emléknap (1) építkezés (1) érdekes (1) erdő (1) fácán (1) fajd (1) falu (10) fegyvernek (17) felső (1) fesztivál (1) film (6) fürj (1) gasztro (3) gázbeton (1) gazda (1) gép (1) gépgyár (1) gitár (1) golf (1) gondola (1) görögország (3) gyerek (2) halott (1) hatóság (1) helikopter (1) herfli (1) hinta (8) hipermarket (2) honda (1) honvédség (1) horgász (3) horgászat (3) hős (1) hősi (1) humor (2) húsevő (2) húsvét (1) idióta (15) irodalom (4) iskola (5) isztria (1) iván (1) józsef attila (1) jugoszlávia (1) juhász (2) kaja (3) káptalanfüred (1) karikatúra (1) kasza (2) katona (3) kenyér (1) kerecsen (1) kereskedelem (3) kérész (1) kiképzés (1) kimaradás (1) kína (1) kisebbség (3) kőolaj (1) kopjafa (1) kultúra (7) kutya (1) lakótelep (1) lengyel (1) lőszer (1) löveg (2) magyar (5) máté (7) méhek (1) méhészet (1) menyhal (1) merkur (1) méz (1) mi8 (1) misina (1) montenegro (6) motor (5) motoros (4) mozart (1) mozi (5) multi (1) munka (5) művészet (1) nagymama (1) népszavazás (1) néptánc (1) nyár (2) nyaralás (7) óballa (20) okoskodás (1) óratorony (1) orosz (2) őrség (1) osztály (1) pacal (1) paduc (1) pálinka (1) palota (1) paraszt (10) peca (1) pécs (1) penny (1) plus (1) pm (1) polgár (2) politika (8) politikus (2) porec (1) pörkölt (6) proli (3) propolisz (1) quad (1) rafting (4) ragály (1) repülés (1) retro (1) rialto (1) rokonok (5) sas (2) segítség (2) senkiházi (2) sereg (2) simson (1) smatch (1) sorozat (1) spar (2) spíró (1) stillzon (1) strand (2) sváb (4) szakács (3) szánalmas (6) szapárfalu (1) szarvasmarha (1) szatmár (1) szellem (1) szép (5) szerelem (3) szerencsétlen (4) szigligeti (1) szikora (1) szilikát (1) szilke (1) szilva (1) szolnok (1) szőlő (1) szomszédok (3) szorgalom (5) szovjetunio (2) tábor (1) tanár (1) tara (2) tarack (2) tavasz (3) technika (4) tégla (1) tehén (1) tehetség (3) tenger (6) tesco (1) tettye (1) tisza (9) tiszakóród (1) tiszakürt (1) tiszavirág (1) törökszentmiklós (1) trabant (1) traktor (1) tudás (2) tüntetés (1) túrizmus (1) túrkeve (3) tüzér (2) túzok (1) tv (1) üdülés (11) ünnep (13) ural (2) usa (1) utánzás (3) utazás (5) úttörő (1) vallás (1) váncsa (1) város (4) vasarely (1) vega (1) vélemény (12) velence (1) venezia (1) vércse (1) vidék (22) vihar (1) világválság (2) visegrád (2) vita (1) yvonne (1) zene (5) zündapp (1) Címkefelhő

Market

2008.03.04. 15:07 :: ekkerjoz

Régen egyszer Lezsák Sándor az októberi ünnepségen azt találta mondani, hogy amiképpen '56.-ban az orosz tankok, napjainkban a hipermarketek gyűrűje zárja be a fővárost. Emlékszem, mit összefikázta ezért a sajtó, hogy milyen korlátolt egy beszéd, és hogy micsoda hasonlat, pedig nagyon beletalált, de ez csak mára derült ki.

Akkoriban csak a nagyvárosokban nyomultak a bevásárló központok, főleg autópályák mentén, de mára minden megyeszékhelyen van legalább egy angol, meg egy francia hipermarket, sőt a csíkos angol cég kisebb városokban is mozdult, olyan a térkép tőlük, mint egy himlős gyerek, tele pöttyel. Ha még ehhez hozzátesszük a sok penny, plus, spar, billa, profi, smatch permutációkat, kiderül, hogy minden 8000 fő feletti településen van ezekből legalább kettő.

Nagy dolog ez, emlékszem, milyen rossz volt régen, külön kellett menni zöldségeshez, meg henteshez, ruházati meg műszaki üzletek mind máshol voltak, de szar volt.

Most nagyon jó, bemegyünk akármelyik hipermarketbe, akármelyik autópálya mellé, slám, minden van, egy üzletben. Mondjuk, reklámfüzetet ne vigyünk magunkkal, mert biztos, hogy a vonzó áron kínált termékre az apróbetűs rész vonatkozik, miszerint a készlet erejéig kapható, nem is érdemes keresni. Ha egy mp3 lejátszó nagyon olcsón szerepel a füzetben, akkor biztos elfogyott, lehet, hogy nem is volt, viszont van helyette húsz másféle készülék, örök áron. Ez a kedves szokás karácsony előtt esik igazán rosszul, mikor otthon kisakkozza az ember, hogy kinek mi jut, elindul megvenni, és kétszer annyit költ, mert ha már ott van, csak vesz valamit, ugye, szenteste előtti napon, héten, hónapban.

Haladjunk, nem muszáj hipermarketben műszaki cikket venni. Nézzük a ruházatot, mert máshol nem nagyon lehet találni, bezártak a korábbi ruházati üzletek, a butik nagyon drága, akkor is ha outlet, kínaihoz azért már mégse menjünk. Sajnos hipermarketben két véglet van, vagy szezonvégi árúkat kínálnak akciauchan, hogy ne porosodjon a síruha márciustól októberig raktárban, vagy pedig jól elkérik az árát a szezonális dolognak, ha már ott vagy a gyerekkel edzőcipőt, pulóvert, dzsekit venni, nem fogod máshová cipelni, veszel valamit, csak legyünk túl rajta, azt veszel, ami van, és pont annyiért.

Jöjjön hát a kaja. Nem kis dolog, és roppant barátságtalan lépés volt ám, két perc alatt rászoktatták a multik a vásárlót, nehogy már zöldségboltba járjon, ne is a sarki pékhez, vagy  henteshez menjen, leszorították az árakat, a beszerzési ár alatt kínáltak napi élelmiszereket, hogy elcsábítsák a vevőket. Sikerült, egyre-másra bezártak a boltok, minden vevő igyekezett a bevásárló központba. Ahogy megszűntek a kisboltok, úgy esett vissza a piacok forgalma is, a kitartó kofák mellett nálunk például feltűntek a zokni-gatya-törülköző-ing árusok, többen vannak, mint a zöldségesek. Mondjuk nem is baj, mert zöldséget se termel lassan senki, az árúsok jó része az őstermelői igazolvány fedezékében tonnaszám veszi az import árút a nagybani piacon. Az is megérne egy bekezdést, hogyan lehet narancsot, meg banánt őstermelni, mindegy.

Tovább haragudnék a hipermarketekre kicsit. Meghirdetik óriásplakáton a 129.- Ft/kg virslit szilveszterre, meg az 599.- Ft/kg sonkát húsvétra, miért ne tennék, az agymosott zombinak (---már elnézést, de aki ezt az árat elhiszi, nem százas---), mindegy mit eszik, szalad a hiperbe, hogy még jusson.

A saját pékség borzasztó jó dolog, akár rendesen is működhetne, de kenyeret csak a vásárlás napján lehet megenni, másnap már nem. Régen a szikkadt kenyeret megsütöttük bundásnak, de a multis kenyér másnapra szétesik, vajon miből lehet, ki tudja, a liszt vagy kevés, vagy olcsó nagyon benne, kovászról meg inkább ne beszéljünk.

Ugorjunk vissza a húsokra. Saját hentesekkel bontják a fagyasztási határon lévő fél marhákat, egyik se magyar jószág, cserébe jön ide argentín, brazil, meg a fene tudja milyen marha, nehogy már véletlenül Magyarországon kelljen venni, csakis az anyaország valamelyik régi gyarmatáról, az a finom. A vevő meg úgyse tudja, hogy a hajón dolgozzák fel a jószágot, ott nincsen ellenőrzés, mire Európába ér a marha, szépen félbe van vágva, lehűtve 4 fokra, indulhat a logisztika.

Nem akarom dramatizálni a helyzetet, és már korábban írtam is, Óballa például ezer évig paraszt település volt. Távol a várostól, nagy portákkal épült pici falu, napsütötte alföldi fekete föld veszi körbe, közel a Tisza, ezer hold legelő van a gáton, meg az ártéren. Ezt a falut a Teremtő jókedvében állattartásra, legeltetésre teremtette, minden háznál kéne lenni vagy két tehénnek, négy-öt birkának, tucat süldőnek, meg ami fél hektár udvaron elfér. Családi gazdaságoknak kellene hemzsegni a faluban, mindenféle baromfiakat tartani ezerszám, és vihetné bárki, aki ki tudja az árát fizetni.

Nade. Az egész faluban nincsen egy eladó liba, se bárány, se kismalac, se borjú, semmi. Aki tart egyáltalán jószágot, az nem adja el, mert nem adnak pénzt érte, mikor a hiperben olcsóbb, "---ehol van leírva a füzetben, e---". A felvásárlók szemetek, szemét árat kínálnak, azt se fizetik ki, bár most már felvásárló sincsen, mire vásárolna fel, jön az árú külföldről, éljen.

Egyszóval, nem sokat tévedett Lezsák úr, eddig úgy néz ki a dolog, hogy a hipermarketek ügyesen letámadtak minket, nem kell nekik a magyar árú, hoznak ők eleget otthonról, amit nem tudtak eladni, mind ide jön Magyarországra.

Mi meg szaladunk vásárolni, ha megkapjuk a szórólapot. Szégyen.

32 komment

Címkék: magyar tesco idióta cora auchan spar kereskedelem hipermarket plus smatch penny

A bejegyzés trackback címe:

https://anyafold.blog.hu/api/trackback/id/tr95365199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.03.04. 18:33:13

És még az milyen rémületes, hogy ez a folyamat már több, mint 10 éve tart! Ugyanis kb. 10 éve lehetett, hogy Szekszárd közelében jártunk pár napra barátokkal, és meglátogattuk a Szent Gaál kúriát, akkor nyitottak. A tulajdonos lánya és annak a férje (fiatalok, min mi) vitték a "túrizmus" részt, hangulatos, gyönyörűen rendbetett pincében iszogattuk a borukat, ettük a sajtot hozzá. Ízlett a bor,vettünk is néhány palackkal. Amikor elfogyott, örömmel vettük tudomásul, hogy a multiban is lehet kapni, vettünk is. De a teszkós olcsóbb volt, mint amit náluk vettünk!!! De ez érdekes módon nem örömmel töltött el, hanem elgondolkodtatott: hogy a fenébe tudja a teszkó olcsóbban adni, mintha ott veszem meg, ahol palackozzák? Netán azért, mert hugyé-szarér (pardon) felvásárolták tőlük? Nem muszáj eladni, persze. De ha a többi bor is ott sorakozik a multipolcon, ajánlatos behódolni...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.03.04. 19:37:25

Hú, de jó cikk... Nem tudom, hol laksz, de azért felénk Budafalván még mindig van jó hentes meg piac, ahol lehet normális húst-zöldséget venni. Mi már csak "gyári csomagolású" dolgokat veszünk a hiperben, lédig árut sose, mert az olyan, aminek leírtad...

Yossi 2008.03.04. 19:48:37

teszettek volna védővámokat csinálni. nem eladni az országot a multiknak...
vagy esetleg polgári engedetlenség. nem kell a multinál vásárolni.
de hát ott tartunk, hogy az ár az egyetlen dolog amit nézünk, nem a minőség.
meg ugye sokszor a sajátod is átver...

ambbay 2008.03.04. 20:57:13

"...veszel valamit, csak legyünk túl rajta..."

Ezt Te magad írtad le. PONTOSAN errôl szól az egész. A hipermarket elvileg arról szól, hogy Neked, mint Vevônek szabadságot ad. 1.választhatsz a 179 forintos tollból készült virsli és a 3000 forintos színhús virsli között, 2. rugalmasabb a nyitvatartása, jobban igazodik egy átlag jómunkásember beosztásához. Sosem értettem, hogy egy bolt hogy tud bezárni hatkor?

Továbbá: Lehet, hogy a parasztbácsi nem tudja eladni a libáját, viszont másik tíz-száz-ezer embernek a faluban éppen a szuper vagy hipermarket ad munkát. Persze lehet arról vitatkozni, hogy mire elég az ott megkeresett pénz.

ekkerjoz 2008.03.04. 21:03:49

Én úgy döntöttem, inkább be se megyek. Előtte persze jártam én is eleget.

beavereater [AT] 2008.03.04. 22:35:27

Mennyivel is jobb mondjuk a sarki hentes? Szuper/hiper/gigamarketek még sehol sem voltak, amikor ők már kifejlesztették a vevők átverésének minden lehetséges módját (pl. ecettel vs. zöld húst).
Vagy a bácsika, aki az emésztőgödörből kimert lével locsolja a paradicsomokat?

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.03.04. 22:36:18

Azért azon is el kéne gondolkodni, hogy itthon miért drágább minden, mint máshol? Ausztriában olcsóbb a kaja, mint nálunk, vagy ugyanannyi? És nem kell azzal jönni, hogy a külföldi szemétben több a támogatás, mert nem hiszem, hogy a dél-amerikai koldulországok mezőgazdag támogatásra fordítanák a lóvét. És még szállítással együtt is olcsóbb.

Egyszerűen arról van szó, hogy egy-két-tíz tehénből nem lehet megélni, sztem nem is lehetett soha. A tsz-nek az volt az előnye, hogy nagy darab földekre elég volt mondjuk 2 traktor, nem kellett 100 Józsi bácsi 10 hektárjára 100 traktor. Nagyon jó ötlet volt megszűntetni, mert a magyar embernek kell a föld. És ahelyett, hogy összeállnának, inkább nem tartanak semmit, mert úgyse veszik meg...

Egyszer hallottam, hogy vmely tejfelvásárló megszabta, hogy mostantól 50 liter alatt nem vesz át tejet. A gazdák nem összeöntötték, hanem nem tartottak tehenet. A magyar mezőgazdánál szerintem nincs hülyébb állatfajta. Nem olyat kell termelni, ami megéri, hanem támogatásért tüntetni :)

Ja, a szupermarketbe meg az jár, akinek nincs pénze duplaárú magortermékre :))) Meg a városi paraszt.

beavereater [AT] 2008.03.04. 22:39:37

Irkafirka: pont ezért van minden épeszű ember az eszetlen támogatások ellen. Persze a poszt írójához hasonlóan sokan hajlamosak a hamis parasztromantikára.

beavereater [AT] 2008.03.04. 22:42:08

A másik: évezredes tévhit, hogy a magyar parasztnak kisujjában van a gazdálkodás. Hát nincs. Az is szakma, tanulni kell. Régen a fiatalok megtanulták az öregektől, ez a lánc azonban megszakadt. De még ha nem is szakadt volna meg, háztájival/zsebkendőnyi parcellákkal nem lehet megélni a mai világban. Elárulom: Dániában van kb. 5 millió lakos és 20 millió sertés. Meg egy sertéstenyésztő szövetkezet. Lehet továbbgondolni...

Scypio 2008.03.04. 22:49:45

Szerintem a két világ jól meg fog élni egymés mellett egy idő után. Most van egy kis forja a multiknak, de ez csak átmeneti. A településen, ahol élek az olcsó kenyér majdnem ugyanolyan rossz, mint a még olcsóbb az angoloknál. A drága kenyerek viszont jóval drágábbak, valószínűleg a kis széria miatt.(sokmagos kenyér>600/kg, a franciáknál olcsóbban lehet bio(!) magos kenyeret venni ennél, amit 5 nap után is meg lehet enni, és finom is.) Ugyanakkor szezonban csak piacon szoktam vásárolni, össze sem lehet hasonlítani a helyben, szabadban nőtt zöldségeket a Mórakertessel, vagy a külföldről behozottakkal (Horvátországban is érdemes a helyi piacon bevásárolni, talán még az itthoniaknál is finomabb zöldségeket lehet vásárolni)
Húsban messze a legjobb a házivágás, de ha nem, megbízható beszerzési forrás kell! Disznósajtot, vért, velőt csak otthon vágottat szabad enni, ahogy hurkát is. Szerintem azt minden vidékről elszármazott, vagy vidéken élő, az életét jól menedzselni tudó embernek meg kell oldania, hogy legyen otthon házikolbász, pár oldal szalonna, meg mondjuk vagy 30 szabadontartott csirke a fagyóban. Szerintem utánajárás kérdése. Meg pénzé, ugye. Ha nem 0,8%-kal növekednénk, hanem picit gyorsabban, akkor ez a lehetőség is hamarabb eljönne.

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.03.04. 22:51:23

Igaz. Én pl. nem adnék többet aszálykárra pótlást, max. kamatmentes kölcsönt öntözéshez, vagy ilyesmi. Ha sok a víz, az a baaj, ha kevés, az a baj. Ha meleg van, az a baj, ha hideg, az a baj. Csoda, hogy nem haltunk éhen az 1000 év alatt, amíg a kormányok nem adtak ingyépénzt. Biztos már akkor is Brazíliából importáltunk mindent :)

Mellesleg, ha tehetem, magyar terméket veszek, mert az olcsó import sokszor szar, a szállítás szennyezi a környezetet, meg nemár mások gazdagodjanak rajtunk, de amíg itthon nem találják ki, hogyan lehet gazdaságosan disznót tartani, ami olcsó és finom, addig marad a külföldi cseresznye. Kár.

beavereater [AT] 2008.03.04. 22:57:05

Irkafirka: én már azt várom, mikor jön a henteses kommentemre a sablonválasz... :)

beavereater [AT] 2008.03.04. 22:58:52

"(...)de amíg itthon nem találják ki, hogyan lehet gazdaságosan disznót tartani, ami olcsó és finom, addig marad a külföldi cseresznye(...)"

én saját egyéni helyzetemnél fogva megelégednék a finom/nem vegyszeres kajáknál, az olcsóság nem annyira szempont. De ebben az orszgában drágán is csak sz@rt kapsz...

beavereater [AT] 2008.03.04. 23:00:00

Meg mondjuk az is megérne egy misét, hogy a magyar számára az összefogás/szövetkezés miért szitokszó, ágazattól függetlenül. (Kivéve a bűnszövetkezetet...)

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.03.04. 23:03:56

beaver, az ősi magyar fertőtlenítő technika, már Árpád apánk is megmosta ecettel a nyereg alatti húst :)
Egyébként nem akarom bántani a vidékieket, de a lakosság 60%-a városban él, és ez a szám egyre nő. Nincs ebben sztem semmi romantika, átalakulóban van a világ. Talán 20 év múlva elérjük, hogy a cégek földjeire buszok szállítják a dolgozókat, és nem kell olcsó kaját behozni, mert az itthoni is jó lesz. És magyar.
És nem az én városi adómból pénzelik a gazdatüntetést, hogy adjak még több pénzt, hogy még drágábban vehessem meg a saját pénzemen növesztett disznót-kenyeret-bort, amit az én pénzemből vett traktorral szántottak (különösen a malacokat), tehát én veszem meg saját magamtól, és a gazdák élnek meg belőle. Milyen rendes is vagyok én :)))

tj 2008.03.04. 23:07:18

Nem nagyon kell aggódni a magyar paraszt jövőéért, inkább azon kellene, hogy jól megtanulja a kurázsit és tudjon termelni háztájiban, szövetkezetben, nagyüzemben, bárhogy. Csak vészelje át a következő néhány évet és legyen még tíz év múlva is valaki aki akar mezőgazdálokdni.
Ugyanis. Ezen a kis sárrögön kéremszépen optimista becslés szerint is 15-20 éven belül elfogy a Fekete Arany, az olaj. Nem uk-mukk-fukk fogy el, de ennyi idő múlva olyan szépen felszalad az ára mondjuk a mai százszorosára, hogy nem lesz itt chilei alma meg brazil birka. Tehát mindenki (minden ország) szépen megtermeli a saját kis betevőjét helyben vagy szépen éhenhal. Lehet választani. Én drukkolok, hogy húzzuk ki addig valami minimális tudással a földművelést illetően, bár az ilyen magosz meg hasonlókat nézve azért annyira nem vagyok nyugodt.

Scypio 2008.03.04. 23:15:32

Csak úgy félve tenném hozzá, hogy a Magyar Narancsból szerzett mezőgazdasági ismeretek még nem elegendőek ahhoz, hogy valaki reálisan állást foglaljon úgy általában a mezőgazdaságról.

Asidotus 2008.03.04. 23:21:15

Kérdezem én a cikk írójától, hogy mi a tanult foglalkozása? Fogadjunk, hogy nem földműves.
Az embeek nem akarnak földet túrni, mindenki irodában akar dolgozni (még a rendes szakmunka is büdös a fiatalságnak!), akkor miről beszélünk? Irkafirkának nagyon sok igazsága vagyon, de tegyük hozzá, hogy senki sem akar földet túrni, disznót ganajozni, és már a szüleink sema akartak, és aszért szeretik a Kádárt, mert lehetővé tette nekik,hogy elszakadjanak a földtől.

beavereater [AT] 2008.03.04. 23:33:41

tj: ne aggódj, akkor is lesz külföldi kaja, megoldják a multik...

beavereater [AT] 2008.03.04. 23:39:36

Nűnű: ha még tetszik emlékezni az iskolában tanultakra, egy mai fejlett társadalomban a lakosság döntő része a szolgáltatásnak dolgozik, az iparban-mezőgazdaságban meg együtt kábé 15%. Ott is, ahol Kádárnak még a nevét ismerik.
(A pontos százalékot meg a google megmondja.)

beavereater [AT] 2008.03.04. 23:44:39

Errata: ahol Kádárnak még a nevét _sem_ ismerik...

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.03.04. 23:58:09

Nekem az a furcsa, hogy annyira mezőgazdasági ország vagyunk, hogy a földdel más sincs, csak a baj. Nem lehet belőle megélni, ha egyenként műveljük, de azért ne adjuk el a külföldieknek, akik nagy darabokban használnák.

Szerintem az a baj, hogy akik belőle élnek, valamiért jobb életszínvonalat várnak azoknál, akik csak simán gyárban vagy irodában dolgoznak, pedig ez nagyon nincs így. Én azt hiszem, ez "csak" megélhetés, plusz nem kell a székben görnyedni, hanem van jó levegő, testi munka, ami egészséges, a föld nyugtat, és télen kevesebb a meló. Én persze a városból látom így.

Ha meg elfogy a kőolaj, mehet az etanol, akkor mindenki arra fog ráállni, de mi majd azt is elszúrjuk :)

Mellesleg a szupermarket legalább tart magyar árut, sőt, viszont a Plusz szinte semmit, csak a német szart, drágán. Ez szerintem komolyabb dolog, mert egy lakótelepen, ha leugrasz valamiért, akkor nem tudod az itthonit venni, ami persze jobb. Pl. Globus konzervek a teuton izékkel szemben. Az uborkájuk egyenesen blöe :)

És egy tippem a gazdáknak: álljanak össze, legyenek a saját felvásárlóik, akkor annak a haszna is az övék, és úgy alkudjanak a multikkal, könyebb lesz. Vagy csináljanak saját áruházláncot.

beavereater [AT] 2008.03.05. 00:00:54

"És egy tippem a gazdáknak: álljanak össze, legyenek a saját felvásárlóik, akkor annak a haszna is az övék, és úgy alkudjanak a multikkal, könyebb lesz. Vagy csináljanak saját áruházláncot."

Ezt hívják úgy, hogy értékesítési szövetkezet. De a szövetkezet az ugye olyan komcsi dolog...

beavereater [AT] 2008.03.05. 00:03:07

"Szerintem az a baj, hogy akik belőle élnek, valamiért jobb életszínvonalat várnak azoknál, akik csak simán gyárban vagy irodában dolgoznak, pedig ez nagyon nincs így."

Mondjuk ezt így általánosságban kijelenteni elég nagy ostobaság...

ambbay 2008.03.05. 00:16:03

"Vagy csináljanak saját áruházláncot."

A CBA-t eredetileg erre hozták létre.

Shi Manó · http://szalka.blog.hu 2008.03.05. 01:13:18

Hát én nem vagyok ennyire antimultista. Hülyén is nézne ki innen, Budaörsről. Itt mondjuk nem jött be az, hogy a nagy áruházak megölik a kicsiket. Ebben a városban a legnagyobb az egy négyzetkilométerre eső hipermarketek száma: Auchan, Tesco, Cora, az előbbi kettő az országban a legnagyobb méretű áruházával van jelen, kisebb áruházból van még CBA is (szépen megél a város közepén), de a város főutcáján minden kapualjban üzlet nyílt: van pékség, zöldséges, mindenféle. Na jó, hentes nincs.

Szerintem kurvára leegyszerűsítő és igazságtalan a multi kereskedőcégek számlájára írni a magyar mezőgazdaság válságát. Azt, hogy nincs minőségi termelés, azt, hogy nincs elég ötlet, tőke, piacszerző lelemény.

Tele van szar import marhahússal az Auchan, oké. Akkor hol az űberfasza magyar marha? Sehol, persze. Pedig én megvenném, drágáért akár. De hiába járok utána, hiába tartok beetetett hentest, akkor is Bécsig kell menni rendes marháért.

Vagy ott van Olmos és Tóth: magyar mangalicát hízlalnak dögivel, a spanyolok csinálnak belőle sonkát. Messze jobb, mint bármelyik magyar sonka, elképesztő minőség a hazai állapotokhoz képest. (A spanyol mezőnyben a középmezőny teteje.) Törődnek a multikkal? Nem. Elfogy a sonka? El.

A tömegtermelés-tömegkereskedelem játékba nem muszáj beszállni. Ebben úgy is győz a globalizáció, nagyon helyesen. Hadd legyen már ennyi esélyünk a nyomorult dél-amerikaiknak, afrikaiaknak, akik nem tudnak számítógépet, mobiltelefont vagy web2-es szolgáltatásokat termelni, viszont rengeteg silány minőségű marhájuk/kukoricájuk/paradicsomuk/narancsuk van.

Hatmilliárd embert nem lehet kisparaszti gazdaságokkal eltartani.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.05. 01:29:58

Alapvetően igazad van, a hiperek beugrató reklámokkal, piac és beszállítóromboló akciókkal, illetve az azok ellen hozott szabályok kijátszásával operálnak (saját pékség, saját tualdjonú beszállító/termelő cégek, stb).
Ez van. Ehez kell alkalmazkodni termelőnek, koránynak egyaránt.
A vásárlónak nem, a pénzéért ki van szolgálva, jobban néha, mint előtte.
A kényelem a jövő.
Éppen ezért:
"Óballa például ezer évig paraszt település volt"
Előtte meg ember nélküli pusztaság, aztán jöttek a cro-magnoniak, aztán a kelták, nomádok, most meg a hiperek.

"Egyszerűen arról van szó, hogy egy-két-tíz tehénből nem lehet megélni"
Ott a pont. Viszont meg lehet rá venni támogatásból, kamatmentes hitelből mindent, amit soha nem tud majd visszafizetni.

"Persze a poszt írójához hasonlóan sokan hajlamosak a hamis parasztromantikára."
De lehurrogtak engem ezért a múltkor ugyanitt :-).

"Csoda, hogy nem haltunk éhen az 1000 év alatt, amíg a kormányok nem adtak ingyépénzt. Biztos már akkor is Brazíliából importáltunk mindent :)"
Ez egyre jobban tetszik :-). Haljak meg, ide még jövök :-).

"És nem az én városi adómból pénzelik a gazdatüntetést, hogy adjak még több pénzt, hogy még drágábban vehessem meg a saját pénzemen növesztett disznót-kenyeret-bort, amit az én pénzemből vett traktorral szántottak (különösen a malacokat), tehát én veszem meg saját magamtól, és a gazdák élnek meg belőle. Milyen rendes is vagyok én :)))"
Irkafirka, komolyan mondom: imádlak.

"Vagy csináljanak saját áruházláncot. A CBA-t eredetileg erre hozták létre."
Az a Coop volt, és pár országgal odébb. Japán üzletemberek a mai napig járnak az első Coop-oknak emléket állító múzeumokba, leróni tiszteletüket az előtt az idea előtt, ami őket is kihúzta a szarból.
Ennyit a magyar narancsról :-).

ekkerjoz 2008.03.05. 06:49:57

Shi Manó 2008.03.05. 01:13:18

"Hát én nem vagyok ennyire antimultista. Hülyén is nézne ki innen, Budaörsről. Itt mondjuk nem jött be az, hogy a nagy áruházak megölik a kicsiket."

Baszodalássan, Budaőrsön a húsbolt mindjárt a piac mellett van, srégen jobbra...

Persze, hogy a multik miatt zártak be.

A magyar marhát Te is tudod, merre van, Tóth gazda meg a sajtóhoz fordult, mikor kezdett bedőlni a mangalicamítosz, visszalépett a spanyol vevő, és rajta maradt 600 hízó, nulla mázsa takarmánnyal. Klasszikus beetetés, párszáz malacot megvettek tőle rendes áron, hagyták, hogy megötszörözze az állományt, mikor már sok volt a malac, csak féláron vették volna tőle, tudták, hogy úgyse tudja máshol eladni egyszerre.
Szerződéssel nem lehet malacot etetni.
Próbálta eladni a multiknak, kinevették.

A kicsi paraszti gazdaságnak van realitása, egyelőre jövője nincsen.

Üdv:EJ

Dr Kangörény 2008.03.05. 08:17:40

Kicsi paraszti gazdaságok csak a támogatásból tudnak megélni, realitásuk a nullával egyenlő.

körökör 2008.03.05. 08:28:11

Írjunk ki népszavazást,miszerint akar-e Ön magyar marha- sertés- baromfihust vásárolni kétszeres áron? A mangalica mesét meg csak a panelprolik hiszik el.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2008.03.07. 10:15:03

Bűvösszakácsék szerint a magyar marha nem annyira nagy szám mostanában, hogy nagyon siratni kellene, ha argentint kapsz helyette (az talán nagyobb eséllyel húsmarha, mint a magyar, ami majdnem fix, hogy tejmarha).

Nemrég egyébként nagy meglepetésemre egy Match-ban jobb hátszínt kaptam, mint amit a Fény utca henteseinél lehet látni/venni.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2008.03.17. 10:52:52

Ekkerjoz másik írására is reagálva: ez az igazi proli-gondolkodás: nem számít mi a tartalom, lényeg hogy legyen kipipálva: "igen, vettem húst, vettem, sajtot, vettem kenyeret" Az már teljességgel hidegen hagyja, higy a hús tele van növekedési hormonokkal és antibotikumokkal, a sajt 90 %-ban kókuszszír-maradékból van, a kenyér fél napig ehető, úgy ahogy. Nem tudom mi ezen a bonyolult: a multik alig kíváncsiak a minőségre, a hazai gazdálkodóknak teljesen bizonytalan eredetű termékekkel kellene versenyezniük, nem tudnak. A támogatási rendszer tényleg szar, egy rossz állapotot konzervál. DE: arról nem szól a fáma, hogy pl ausztriához képest ha valaki egyedi, különleges terméket akar készíteni, akkor szinte megfojtja a bürokrácia, túlbonyolított és nehezített engedélyeztetési eljárás, ezenkívül szisztematikusan rombolják a vidéki életlehetőségeket (iskolabezárások, kórházösszevonások, közlekedés fölszámolása), SEMMIT sem tesznek a mezőgazdasági bűnözés ellen viszont helikoterrel vadászank a parasztokra("munkaügyi" ellenőrök, a rokonaid jönnek segíteni a szüretben). Pl itt van a bor (éb borász vagyok) egyre több chilei, argentin, dél-afrikai bor jön be a multikba dömpingáron. Csakhogy sokszor az nem bor: olyan módszerekkel készül amiért EU-ban fölszámolnák a gazdaságot és bebörtönöznék a tulajokat. Aromahozzáadás, vízhozzáadás, fordított ozmózis...De a prolinak mindegy, neki az számít hogy 299 Ft az xy-ban. Persze lehet erre legyinteni de majd kíváncsi vagyok mit tesz a sok proli amikor húsz év múlva egy nagy gettó lesz az ország, mert erre tartunk ám!
süti beállítások módosítása